Русия с 500 000 заразени
Случаите на коронавирус в Русия се увеличават

Русия, третата по брой на заразени с коронавирус страна в света, премина символичната черта от 500 000 потвърдени случая в четвъртък. Последните данни отбелязват общо 502 466 случая, след като през последния ден са регистрирани 8 779 нови случая, се казва на правителствения уебсайт.

Най-много случаи са регистрирани в двата най-големи града Москва и Санкт Петербург и техните околни райони. Столицата потвърди 1436 нови случая в четвъртък, след като броят на новите инфекции значително е намалял тази седмица.

Москва отмени ограничения, включително задължителните пропуски за пътуване, във вторник – ход, посрещнат положително от жителите, които се втурнаха да се насладят на улиците и парковете. Много други региони премахват ограниченията за блокиране, тъй като Русия се готви да проведе национален вот на 1 юли, въпреки пандемията.

Президентът Владимир Путин търси публична подкрепа за изменения в конституцията, които биха му позволили да остане в Кремъл след текущия си мандат.

Русия потвърди общо 6 532 смъртни случая от COVID-19 – далеч по-ниска смъртност, отколкото в други страни с големи огнища. Критиците поставят под съмнение ниския официален коефициент на смъртност и обвиниха властите в неотчитане на пълните данни за мащаба на кризата.

Русия приписва своите по-ниски данни за смърт от вируса на масови тестове, които установяват много случаи с леки или никакви коронавирусни симптоми. Сега здравното министерство коригира отразяването на развитието на здравната криза, за да включва всички смъртни случаи, за които се смята, че са свързани с вируса, дори ако пряката причина за смъртта е друго състояние или пациентът е тестван отрицателно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!