Вече всички служителите на МВР ще получават обезщетение до 20 заплати при напускане на системата. Размерът ще се определя от прослужените години. Това приеха депутатите с гласуваните на второ четене промени в Закона за МВР.

Досега само полицаите взимаха до 20 заплати при напускане, останалите служители имаха право на 6. Обезщетения ще се изплащат и за неизползваните отпуски.

Глоба от 2000 лева грози всеки, който нападне служител на МВР или пожарната. Между 200 и 2000 лв. са санкциите за неизпълнение на полицейско разпореждане, записаха още депутатите.

Без доброволни отряди към МВР

Окончателно беше отхвърлено предложението на ВМРО за създаване на доброволни отряди. Идеята бе да се включват при акции на полицията, най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места, като подпомагат МВР, но само в рамките на операцията. Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, но в крайна сметка не мина в пленарна зала и предизвика раздор в управляващата коалиция.

Създава се алтернатива на НСО

С промените в Закона за МВР „Жандармерията“ и Специализирания отряд за борба с тероризма ще се слеят в ново звено. То ще се занимава  с охрана на опасни товари, борба с тероризма и с масови безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция „Митници“.

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор, дейност, която в момента се извършва от НСО. За какъв срок звеното ще охранява служителите на администрацията ще се определя от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция „Национална полиция“, ГДБОП и на новосъздаденото звено.

На практика новото звено ще е алтернатива на Националната служба за охрана.Това е единствената служба, която остана „под шапката“ на президента.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!