ВМРО, Искрен Веселинов
на снимката: Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов

Напрежение  в управляващата коалиция предизвикаха днешните промени в Закона за МВР, които бяха внесени за обсъждане в пленарна зала на второ четене. От „Обединени патриоти“ се ядосаха на партньорите си, че са оттеглили в последния момент подкрепата за някои техни предложения, които преди това са били съгласувани на коалиционен съвет.

Какво скара ГЕРБ и “патриотите”?

Повод за напрежението станаха текстове, даващи възможност за създаване на доброволчески отряди към полицията и пожарната, които да ги подпомагат при опазването на обществения ред. След разгорещен дебат, в който на практика изказващите от ГЕРБ подкрепиха идеята, при гласуването тя изненадващо не получи одобрението на мнозинството. С 26 гласа „за“, 28 – против и 64 – „въздържали се“  предложението не бе прието на второ четене .

Въвеждането на доброволните отряди беше поставено, като условие, за да останат ВМРО в управляващата коалиция след напрежението с арести на кадри на “патриотите“.

 „Днес в зала ГЕРБ отстъпиха, повлияха се от една провокация на ДПС, която беше добре организирана и на практика еднократно денонсираха коалиционното ни споразумение…ГЕРБ днес предпочетоха да се съобразят с инсинуации на ДПС, отколкото с нещо, което е минало всички нива на коалиционно съгласуване“, заяви съпредседателят на групата на патриотите Искрен Веселинов.

Повод за думите му стана тезата на депутатите от ДПС в пленарна зала, които определиха доброволните формирования като „бъдещи шпиц-команди“.

Действията на ГЕРБ в пленарна зала станаха повод патриотите да попитат:

 „Има ли промяна в предпочитания от ГЕРБ партньор за управление? Ако е така, предлагаме да официализират връзката си с ДПС, а ние да излезем от управлението“, заяви Веселинов.

По думите му депутатите от “Обединените патриоти” се чувстват  „освободени от ангажимента“ да подкрепят парламентарните инициативи на ГЕРБ, докато не бъде даден отговор. Патриотите няма да търсят и коалиционния си партньор за следващи политически съвети, а оставят инициативата на тях.

„Искаме яснота, искаме изявление на органите на партньорската ни доскоро партия“, призова още Веселинов.

Според думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов ситуацията не означава, че с коалицията е свършено.

„Ако търсите новината, че с коалицията е приключено, няма я“, заяви Симеонов.

Той обаче призна, че е изненадан от действията на ГЕРБ в пленарна зала.

“Ние водихме разговори с представителите на управлението на ГЕРБ по отношение на неизпълнените задачи от коалиционното споразумение. Един от ангажиментите, който беше поет от тях, беше да се ускори приемането на Закона за доброволчеството или в случая като раздел от Закона за МВР. Странно е поведението на нашите партньори по един важен за нас въпрос, важен за коалиционното правителство. Той е фактически стълб от програмата на управление“, коментира още Симеонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук