ЕК препоръча отваряне на граници в Шенген

Европейската комисия препоръчва на държавите-членки на Шенген до 15 юни да отменят контрола по вътрешните граници и да удължат временното ограничение за несъществено пътуване в ЕС до 30 юни 2020 г.

Предвид факта, че здравната обстановка в някои трети страни остава критично, Комисията на този етап не предлага обща отмяна на ограниченията за пътуване. Те следва да отпаднат само за държави, избрани заедно от страните-членкив въз основа на набор от принципи и обективни критерии, включително здравословно състояние, възможност за прилагане на мерки за ограничаване по време на пътуване и съображения за реципрочност, гласи съобщение на официалната страница на ЕК.

Комисията предлага за държави, спрямо които ограниченията остават в сила, да се разшири контингентът от пътници с право да пътуват, например чуждестранни студенти.

Европейската комисия препоръчва от 1 юли да отпаднат ограниченията за пътуване за Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, като се има предвид, че епидемиологичната обстановка в тях е подобна или по-добра от тази на ЕС. Това също следва готовността на Комисията да свърже тясно региона на Западните Балкани с прилагането на пътната карта за премахване на мерките за ограничаване.

При продължаващо действие на ограниченията държавите-членки следва да гарантират, че ще освободят от тях пътуващите с цел обучение, както и висококвалифицирани работници извън ЕС, чиито служебни ангажименти в чужбина не могат да бъдат отложени.

Гражданите на ЕС и държавите от Шенген, от асоциираните към Шенген страни, както и граждани на държави извън ЕС, законно пребиваващи на територията на Евросъюза, и членовете на техните семейства, също следва да бъдат освободени от ограниченията за пътуване, независимо дали се връщат вкъщи или не, както беше досега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук