Трудно е да се повърва, че във века, когато човечеството се готви да пътува до Марс, има общности, които раздават правосъдие с помощта на нажежено желязо. В Египет обаче проверяват лъжците по този начин. Древният жесток обичай е жив и до днес.

Мехури, белеща се кожа и черни следи по езика са най-силното доказателство за вината на заподозрения. Поне така смятат египетските бедуини, които и до днес практикуват жестокия средновековен начин за разпознаване на престъпника от невинния.

Облечена в хиджаб жена облизва нажежено до червено парче желязо, след което изплаква устата си с вода. Тя е видимо неспокойна и хлипа. Мъж в бяла дреха оглежда внимателно езика й и я обявява за невинна. Съпругът и роднините му са обвинили жената в кражбата на 2 000 долара, а сега тя трябва да се сдобри с него.

Репортажът, излъчен от „Дойче веле“, шокира европейците.

Трудно е да се повярва, че тези примитивни методи за установяване на вина или невиновност все още се практикуват някъде. Но традицията е жива сред бедуинските племена. Известни с това, че независимо от наличието на държавни институции и съдилища, те се придържат към традиционните методи на разпит и наказание за виновните.

Традицията истината да бъде установена чрез огън, се нарича „биша“, което в груб превод означава „грозен“.

Биша се използва, за да се види дали човек е виновен или не в извършването на престъпление, съпружеска изневяра и установяване на бащинство. Трябва да се отбележи, че никого не карат насила да извършва този ритуал. Обвиненият трябва да заяви пред свидетели, че е дошъл по собствена воля и е съгласен с този метод.

Ритуалът се осъществява от специални съдии „мубаша“, които се ползват с доверието на хората. Преди началото на обреда мубаша обявява същността на въпроса, разяснява последствията за страните и размера на глобата, ако такава бъде наложена. Сключват се договори, под които страните се подписват с пръстов отпечатък, а обвиняемият се заклева в своята невинност.

Мубаша обяснява всички детайли по обреда, включително как правилно да бъде облизано нагрятото до 900 градуса желязо. Заедно със свидетели оглеждат езика на заподозрения, за да няма съмнения, че белезите са били там преди ритуала. След това в огъня се поставя метална лъжица или парче желязо и се произнася специална молитва. Заподозреният облизва три пъти нажежения метал, изчаква няколко минути, изплаква си устата и показва езика си на съдията и свидетелите.

Човек е признат за виновен, ако по езика му са се появили признаци от изгаряне – черни петна, мехури или други рани. След това трябва да заплати предварително обявената глоба. Ако езикът не е пострадал, значи заподозреният е защитен свише и той е обявен за невинен и може да си отиде. В допълнение съдията му нарежда да се успокои и да прегърне тези, които са го обвинили, дори ако са излъгали умишлено.

Целият ритуал се провежда на открито и в присъствието на свидетели. Това се прави, за да не останат у никого съмнения в честността на случващото се.

Ако обвиняемият не се яви или се откаже да оближе желязото, той автоматично бива признат за виновен. В случаите, когато страните се договорят за някакви компенсации непосредствено преди началото на ритуала, той се отменя. Решението е окончателно и не може да се оспорва. В случай, че възникнат някакви претенции, мушаба пази при себе си протокола за ритуала.

Обредът не се провежда безплатно, а цената зависи от характера на делото. Най-скъпо струват обвиненията, свързани с кръвни въпроси или грабежи. Първоначално „съдебните“ разноски се плащат от обвинителят, а ако вината бъде доказана, заподозреният плаща всички разходи.

В основата на тази традиция е залегнало едно много просто обяснение: ако човек е виновен, той ще се притеснява, устата му ще пресъхне и в резултат на това ще получи изгаряния. Невинният ще има обичайното слюноотделяне, което ще защити езика му от нараняване.

 

 

[tcm id=“1″]

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук