икономика, ръст

През четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 2.1% спрямо четвъртото тримесечие на предходната година и с 0.5% спрямо третото = тримесечие на 2022 г. според сезонно изгладените данни по експресни оценки.

Годишни изменения на БВП

През четвъртото тримесечие на 2022 г. БВП се увеличава с 2.1% спрямо четвъртото тримесечие на предходната година, а брутната добавена стойност нараства с 2.8%. Крайното потребление регистрира ръст от 4.7%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 3.3% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги се увеличава със 7.2%, а вносът на стоки и услуги нараства с 10.7%.

БВП 2022

Тримесечни изменения на БВП

През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 0.5%. Брутната добавена стойност нараства с 0.7%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през четвърто тримесечие на 2022 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1.4%.

БВП

БВП в стойностен обем, текущи цени

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2022 г. БВП в номинално изражение достига 47 086.7 млн. лева.

Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2022 г. е 42 694.9 млн. лева.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 81.3%, което в стойностно изражение възлиза на 38 272.2 млн. лева. През четвъртото тримесечие на 2022 г. бруто капиталообразуването е 10 640.4 млн. лв. и заема 22.6% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Ср4едногодишни цени

Тези данни са поредното доказателство, че страната ни успява да се справи с липсата на редовно правителство, инфлацията и измислените кризи, в които се опитват да ни накарат да повярваме част от политиците, начело с президента Радев и назначеното от него служебно правителство. Оказва се, че частният сектор, който работи на отворени и конкурентни пазари, се адаптира изключително успешно след пандемия, война и енергиен шок. Виж повече.

Източник: НСИ

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук