евро

Европейската комисия публикува рязко увеличена прогноза за растеж, според която икономиките на еврозоната ще отчетат ръст с 4,8% тази година, предаде АФП.

Брюксел очакваше темпове на растеж от 4,3 процента, докато зоната с единна валута се възстанови от последиците от пандемията от коронавируса и свързаните с нея блокировки. Новата прогноза за растеж в еврозоната вече съвпада с тази за 27-членния Европейски съюз като цяло и сега и двете прогнозират ръст от 4,5% през 2022 г.

Миналогодишният спад от 6,5% в производството на еврозоната, -6,0% в ЕС като цяло, беше рекорден спад и сега възстановяването очаква рекордно покачване.

„Очаква се растежът да се засили поради няколко фактора“, се казва в изявлението на Европейската комисия.

„Първо, активността през първото тримесечие на годината надмина очакванията. Второ, ефективната стратегия за ограничаване на вируса и напредъкът с ваксинациите доведоха до намаляване на броя на новите инфекции и хоспитализации, което от своя страна позволи на държавите-членки на ЕС да отворят отново икономиките си“.

Комисията също така преразгледа своята прогноза за инфлацията. Сега тя очаква 1,9% през 2021 г. и 1,4% през 2022 г. в еврозоната.

В ЕС се очаква потребителските цени да нараснат малко по-бързо, с 2,2% тази година – с 0,3 процентни пункта повече в сравнение с пролетната прогноза – и с 1,6% догодина.

Но комисията не изрази загриженост, добавяйки, че през 2022 г. този натиск трябва постепенно да намалее, тъй като производствените ограничения се разхлабват и търсенето и предлагането се изравняват.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!