Пътна полиция
Снимката е илюстративна

Отнемането на правоспособността на водач в една страна членка да важи в целия ЕС – това е залегнало в новата директива за дисквалификация на шофьорите, която предлага Европейската комисия. Това ще става обаче при изключително сериозни нарушения като например шофиране под въздействието на алкохол и наркотици, довело до смърт.

Според предложението на Комисията, ако нарушението е извършено в друга страна-членка, тя ще бъде задължена да уведоми държавата, издала книжката на водача. Тя от своя страна може да откаже да направи това при определени обстоятелства, които не са конкретизирани засега, но в противен случай дисквалификацията на водача ще важи за целия ЕС, предаде БНР.

През 2019 г. са констатирани 14,5 млн. трансгранични нарушения и те са останали безнаказани, твърдят от Комисията. Оттам уточняват, че от общия брой нарушения на пътя в Общността 40 на сто са без последици, тъй като няма правна основа, при която водачите да са задължени да плащат глобите си от чужбина.

Предложението на Комисията е във връзка с целта през 2050 година в ЕС да бъде постигната нулева смъртност на пътя.

България е на предпоследно място в черната статистика на ЕС за най-много жертви на пътя през миналата година. У нас загиналите при пътно-транспортни произшествия за 2022 година са 78 на 1 млн. жители при средна стойност на ЕС 46 души. По-зле от нас е само Румъния, където жертвите са 86 на 1 млн.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук