март, студ

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите – между 20 и 25 градуса. Това съобщи за БТА Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Тя представи прогнозата за времето у нас през март, подготвена от Отдела „Метеорологични прогнози“ в НИМХ.

Тази година

през март се очаква

средната месечна температура в страната да бъде около и над нормата. В Северна България и по високите полета тя е между 5 и 7 градуса. По Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините – между 50 и 90 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на март, въпреки относително по-хладното начало, средно, в Западна България температурите ще са около нормите, в Централна и Източна – около и над климатичните норми. През първата половина от десетдневието

ще има валежи от дъжд и от сняг,

но вероятността да се натрупа и задържа снежна покривка е малка. През втората половина от десетдневието валежите ще намалеят, а температурите слабо ще се повишат.

През второто и третото десетдневие на март динамиката на атмосферните процеси в България ще се задържи повишена. Ще има чести валежи, отново ще има и дъжд, и сняг.

В началото на второто и през първата половина на третото десетдневие на месеца температурите ще бъдат около и по-високи от средните. През останалата част от периода ще са близки до обичайните, информира синоптикът от НИМХ Марияна Попова.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук