bruno-maire-emmanuel-macron
На снимката: Френският финансов министър Бруно льо Мер и президентът Еманюел Макрон

Европейският съюз трябва да премине от думи към дела и да защитава своя икономически суверенитет, заяви френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. Коментарът бе във връзка с решението на Вашингтон за излизане от ядрената сделка с Иран и последвалото го възстановяване на санкциите спрямо Техеран.

„За Европа настъпи време да премине от думи към дела с оглед на икономическия суверенитет“, каза министърът пред радио „Европа 1“.

Той отбеляза, че Франция „заедно с европейските си съюзници води дискусия със САЩ, за да се създадат правила“, засягащи работата на европейските компании в Иран.

„Но също така е необходимо, ние, европейците, да работим за защита на нашия икономически суверенитет – подчерта Льо Мер – Трябва да защитим икономическите си интереси“.

Според него Европа „не трябва да бъде васал на САЩ“. Министърът припомни, че преди няколко дни е провел телефонен разговор със своя американски колега и го е помолил за отсрочка за редица компании в прилагането на санкциите.

Днес стана известно, че Външните министри на Германия, Франция и Великобритания ще проведат на 15 май в Брюксел среща с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф. Това се казва в комюнике, качено на сайта на Службата за външнополитически отношения на ЕС. В него се посочва, че първите дипломати на четирите страни ще обсъдят последиците от действията на американския президент Доналд Тръмп по отношение на Ислямската република.

От Техеран обявиха, че преди визитата си в Брюксел Джавад Зариф ще посети Пекин и Москва.

На 8 май стопанинът на Белия дом се отказа от споразумението с Иран и обеща да възобнови старите и да въведе нови санкции срещу страната. Едновременно с това той твърди, че САЩ са готови да сключат ново споразумение. Великобритания, Германия и Франция обявиха, че ще продължат да спазват договора с Иран

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук