Ръстът в икономиката на страната през последните две години доближава 4% годишно, въпреки че притокът на преки чуждестранни инвестиции (638 млн. евро през последните 12 месеца до ноември) се свива четирикратно спрямо 2015 г.

Това показва анализ на Българската стопанска камара. Оттам добавят, че чуждите инвестиции в България през 2017 г. са 14 пъти по-малко от предкризисния пик, достигнат през 2007 г.

В анализ на „Индъстри Уоч” се посочва, че икономическият растеж се оказва възможен дори и при скромен приток на външни капитали.

Според Стопанската камара, ограничените чужди инвестиции са явление типично не само за България, а феномен, който се наблюдава в повечето страни от Централна и Източна Европа, които членуват в Европейския съюз.

„На фона на слабия приток на външни капитали, привличането на вниманието на чуждите инвеститори придобива още по-голямо значение”, пише още в доклада на Камарата.

„Страните в региона често са в пряка конкуренция помежду си за привличането на международни компании. През 2016 г. най-много чужди инвестиции на глава от населението в ЦИЕ са направени в Естония, следвана от Чехия, Хърватска, Полша и Румъния. България е на 6-та позиция от 9 страни в ЦИЕ, изпреварвайки Латвия, Литва и Унгария”, допълват в документа.

графика

Оказва се, че България е по-привлекателна за глобалните инвеститори от Румъния през по-голямата част от периода след 1993 г., измерено през броя жители в съответната страна.

Всъщност Румъния е привлякла повече чужди инвестиции на човек от населението единствено в рамките на 4 години от 1993 г. насам – 1994, 1995, 1998 и 2016 г.

През 2016 г. Румъния изпреварва България по приток на чужди капитали за първи път от 18 години.

От Българската стопанска камара твърдят, че въпреки че чуждите инвестиции са ограничени, повечето страни в Централна и Източна Европа успяват да постигнат относително висок икономически растеж.

Мобилизирането на значителните вътрешни спестявания, които бяха натрупани в кризисните години, донякъде компенсира липсата на външни капитали. Нещо повече, експанзията в определени динамични сектори (в т.ч. аутсорсинг и промишлени производства с ниска капиталова интензивност) не изисква съществени капиталови инвестиции.

Очакванията на икономистите са, че българската икономика ще продължи да расте с темпове около 4% годишно и през 2018 г. дори и без много нови чужди вложения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!