След два неуспешни опита за събиране на кворум, най-накрая в парламента се регистрираха необходимите 121 депутати, за да започне пленарното заседание.

Депутатите от БСП отказаха да влязат в зала в знак на протест срещу вчерашното изгонване на лидера им Корнелия Нинова и съпартиеца им Антон Кутев.

Народните представители от ДПС също не се регистрираха първоначално. Успешният трети опит за кворум беше посрещнат с аплодисменти.

„Има кворум. Благодаря ви колеги, осигурихте ми възможност да ви направя едно съобщение. Уважаеми народни представители, във връзка с наложената на народния представител Антон Кутев дисциплинарна мярка, след преглеждане на експресната стенограма от заседанието, променям дисциплинарната мярка, наложена на народния представител Антон Кутев от отстраняване от две заседания на отстраняване от едно заседание”, каза  председателят на парламента Димитър Главчев.

Самият депутат коментира в кулоарите, че намаленото наказание е инициатива на председателя на парламента Димитър Главчев.

Кутев отново оспори решението на председателя, което доведе до искането на БСП за оставката на Главчев.

„Това е самоинициатива на Главчев, не е по моя молба. Лично аз смятам, че и двете наказания, моето и на Корнелия Нинова бяха абсолютно безсмислени, даже моето не е толкова, колкото на Корнелия. Не можеш да изгониш лидера на опозицията от зала и то затова, че говори някои неща, които са абсолютно очевидни. Това, което трябваше да се направи в този момент е да си подаде оставката, нищо друго не може да се направи днес според мен”, добави социалистът.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова уточни, че депутатите от „БСП за България“ ще влязат в пленарната зала само при гласуването на оставката на председателя на 44-тото Народно събрание, обсъждането на вот на недоверие на правителството и на Бюджет 2018.

„Ще участваме само в три заседания в зала, а те са – гласуването на оставката, обсъждането и приемането на бюджета на държавата и вот на недоверие. Ще участваме в заседанията на комисиите. През останалото време всички народни представители от „БСП за България“ отиваме в районите си, където започваме срещи и разговори с българските граждани“, каза Нинова. 

Друг депутат от опозицията – Жельо Бойчев – каза, че БСП няма да влезе в пленарна зала, докато председателят на Народното събрание Димитър Главчев не подаде оставка.

И ДПС се присъедини към подписката на социалистите за оставка на председателя на парламента. Искането на БСП вече е внесено с подписите и на 8 депутати от Движението за права и свободи.

 „Всеки ден досега е било така, от учредяването на това Народно събрание, особено, когато се сформира мнозинството с националисти се включиха националисти във властта без да има нужда от тях”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Депутатите очакват следобед изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров за действията на прокуратурата срещу паралелния износ на лекарства.

БСП внесе подписка в деловодството на парламента с искане за оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, който вчера изгони лидера на социалистите Корнелия Нинова, заради „обида срещу депутатите и членовете на Министерския съвет”.

Заместник-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева изрази убеденост, че работата на парламента няма да бъде нарушена:

„Ще продължим да работим и не ни притеснява това, което се случи днес. Ние ще имаме кворум, седим твърдо зад господин Главчев, парламентът въпреки тях работи. Те искат да предизвикват непрекъснато скандали, за да не може да се види добрия доклад, който получихме от Европа, за да не може да се говори за добавките, които даваме на пенсионерите“, каза Караянчева.

И коалиционният партньор „Обединени патриоти“ заяви подкрепата си за Димитър Главчев.

БСП за втори път иска оставката на Главчев. През май не им достигнаха само 4 гласа, за да го свалят от поста. Тогава мотивът на социалистите беше, че той грубо нарушава правилника на парламента и е станал „проводник на езика на омразата“, защото е допуснал депутати на ГЕРБ да обидят „милион избиратели на БСП“ с декларации прочетени от трибуната на Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!