Върховният съд на Великобритания постанови, че Шотландия може да наложи минимални цени на алкохола. По този начин съдиите единодушно отхвърлиха жалбата на Асоциацията на шотландските производители на уиски (SWA) и други производители на алкохол, които твърдят, че политиката е „непропорционална” и е незаконна спрямо европейското законодателство.

Решението ще позволи на правителството да определи минимална цена от 50 пенса 0.66 долара) за единица*, която се определя като 10 милилитра чист алкохол. С тази мярка правителството цели хората да нямат достъп до фалшив алкохол, вреден за човешкото здраве.

алкохол 3

Радикалната мярка, вдигаща 3 пъти минималната цена на продажба, е насочена именно към силните алкохолни напитки, но ще засегне донякъде и такива като бирата. Така четири кена от 440 мл с бира с 5% алкохолно съдържание ще струват не по-малко от 4.40 паунда, а бутилка вино (12% алкохолно съдържание) – поне 4.50 паунда. Ефектът ще е най-силен при уискито – бутилка от 700 мл няма да се продава за цена под 14 паунда.

Според съда увеличението на цената на алкохола чрез акциз или чрез увеличение на ДДС няма да бъде „толкова ефективно”, колкото да се атакува евтиният алкохол.

През 2012г. шотландският парламент прокара законодателна промяна във връзка със зачестилите смъртни случаи от алкохолно натравяне. Шотландците са световно известни с производството на уиски, но при тях то е толкова евтино, че алкохолиците предпочитат направо да пият спиртни напитки, казват експерти, цитирани от „Ройтерс”. Данни на правителството показват, че от 2015г. насам смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол в Шотландия, са се увеличили с 10%. През миналата година тук на пълнолетен гражданин са били продадени 17% повече алкохолни напитки, отколкото в Англия или Уелс.

Предприетият от съда ход се разглеждаше като необходим от много държавни служители в Шотландия поради високата степен на алкохолизъм в страната. Според „Алкохол Фокус Шотландия”, благотворителна организация, която се бори срещу вредните ефекти на алкохола, един на всеки четирима шотландци пият „опасно вредни нива” алкохол,  а шотландците купуват с 20% повече алкохол в сравнение с английските или уелските си съседи. Организацията твърди, че максималният препоръчителен седмичен прием на алкохол от 14 единици, може да бъде закупен за по-малко от 2,52 паунда (3,31 долара).


* Една алкохолна единица е равна приблизително на 250 мл бира (3-4 процента алкохол), на 25 мл концентрат (40 процента алкохол) или на 50 мл силно вино като шери или порто (20 процента алкохол). В чаша вино (125 мл до 12 процента алкохол) има една и половина алкохолна единици.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!