След една неуспешна регистрация и с кворум на ръба от 122 народни представители парламентът успя да започне днешното пленарно заседание.

Седмица, след като опозицията не успя да отстрани от поста председателя Цвета Караянчева, депутатите от БСП и ДПС продължават да бойкотират заседанията, отказвайки да участват в сутрешната регистрация.

Днес те отново влязоха в пленарната зала едва след като заседанието започна.

Отцепници от БСП

В началото на пленарния ден стана ясно, че още един народен представител напуска парламентарната група на „БСП за България“ и става независим. Това е избраният от Плевенския избирателен район Чавдар Велинов, който изтъква като мотив за напускането си непреодолими различия с ръководството на групата.

В края на септември, веднага след 50-я конгрес на БСП, шестима депутати от БСП обявиха, че напускат групата.

Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов обявиха от кулоарите на новата парламентарна сграда своето решение. „Оставаме социалисти, но се оттегляме от ПГ на БСП“, заяви Красимир Янков.

Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията доведе до липса на идентификацията й, критикува той, като добави, че изборът на ръководство е бил противоуставно проведен. „Партията се връща във времена, които никой не желае да си спомня“ – каза Жаблянов.

Валери Жаблянов не напуска редовете на БСП, остава член, заяви самият той.

Красимир Янков и Валери Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но взеха съответно 1118 и 759 гласа. След гласуването на делегатите на 50-ия конгрес на партията и двамата останаха извън Националния съвет. Същата съдба имаше и Сергей Станишев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!