БСП и ДПС поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, но с различни мотиви:

Аргументите на ДПС

От своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обвини Цвета Караянчева, че е бездействала по сигнал за несъвместимост на длъжности на член на Централната избирателна комисия, избран от парламента.

Карадайъ обяви, че движението ще започне консултации с другите политически групи за внасяне на проект на решение за отстраняване на Караянчева.

По правилник такова може да бъде внесено от 80 депутати, а двете партии имат 103 подписа. За да бъде отстранена Караянчева, е необходимо при гласуването решението да бъде подкрепено от мнозинството депутати.

На първия работен ден на депутатите през новия политически сезон, в декларация от името на групата, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставките и на премиера Бойко Борисов, и на президента Румен Радев.

Аргументите на БСП

Социалистите, в декларация от името на групата, обявиха, че „няма по-голям цинизъм от това да доведеш политическата борба до физиологични нужди.”

Антон Кутев заяви:

„Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор“, изтъкна Кутев.

Според него случилото се вчера е опит за физическо издевателство върху една група физически изтормозени граждани.

„Това дете, което вчера не беше допуснато, само преди две години на наше заседание седеше вътре в залата. Същото дете, със същата майка“, каза още Кутев.

По думите му резултатът от тогава са приети законопроекти за хората с увреждания.

„Днес те не могат да стигнат до Народното събрание, защото нямат достъп. Няма достъп, защото дотук количката не може да мине. Ако утре в тази зала попадне депутат с по-сериозни увреждания, няма как да си докара количката до пулта“, заяви още Кутев.

Според него по-големият проблем е, че преди две години хората с увреждания са имали достъп до залата на Народното събрание, а сега нямат достъп до тоалетната на парламента.

„Ако граждани и медии не могат да стигнат до фоайето, значи Нароното събрание има проблем“, каза още Кутев.

Според Караянчева това е постановка

Днес от трибуната на Народното събрание, Цвета Караянчева осъди действията на майката, завела детето си в парламента.

„Аз съм човек, който винаги казва истината и се опитвам да бъда изключително коректна, търпелива и да изслушвам всички страни. Вчерашната ситуация за мен беше категорична провокация и днес от парламентарната трибуна колегите от БСП се опитват да правят свой пиар от всичко това. Мисля, че видяхте едно младо момче, беше използвано. Момчето можеше да си бъде вкъщи. Предвид на ситуацията, в която се намираме – COVID, когато всички потоци на движение в парламента са разделени, както на депутатите, така на администрацията, така на журналистите, това дете беше под пряка опасност от зараза. Хората, които бяха с него, не бяха с маски. Всеки сам вижда ситуацията“, каза още Караянчева.

Тя заяви, че Мая Манолова се опитва да се възползва от „Системата ни убива“, за да гради политическа кариера или да внесе нов импулс в изграждането на образа си.

„За последен път ще се занимая с опровергаване на лъжите, които се говорят от тази трибуна и от колегите от парламентарната група на БСП. Категорично заявявам, че аз не съм човекът, който се занимава с пропускателния режим в сградата на Народното събрание“, каза още Караянчева.

„Няма да позволя Народното събрание да бъде участник в провокация“, допълни още тя и бе категорична: „Аз лично оставка няма да дам“.

Скандал

Вчера майките от „Системата ни убива“, заедно с детето на една от жените, и представители на „Изправи се.БГ” на Мая Манолова се барикадираха в парламента. Преди това обаче те поискаха среща с председателя на парламента Цвета Караянчева, която така и не се случи.

От трибуната вчера Антон Кутев от БСП алармира, че дете от „Системата ни убива“ не е допуснато до тоалетната на Народното събрание.

„Да вземем мерки, тъй като тези деца и майки да имат достъп до тоалетна. Ако не решите този проблем до 10 минути, за пореден път правите глупава грешка, която е абсолютно ненужна“, каза още Кутев.

Караянчева призова:

„Има дете долу. Молбата ми е призовавам и майката, нека детето да се прибере вкъщи, защото тук е изложено на риск. Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били. Има заповед, която е на база заповедта на министъра за пропускателен режим в парламент с оглед COVID-19“.

Антон Кутев от БСП й отговори, че не става въпрос за срещата, а за недопускането на детето до тоалетната. Според него това ще доведе до тежки поражения върху престижа на Народното събрание.

Но срещата така и не се случи, а малко по-късно вечерта протестиращите бяха извлачени от сградата.

За напрежението от снощи може да прочетете ТУК

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук