БСП инициира срещи с всички парламентарни партии, относно намаляването на парламентарната субсидия от 11 лева на 1 лев.

ГЕРБ още в петък изпратиха позиция до медиите, в която посочиха, че не смятат за нужно провеждането на допълнителна среща по темата и настояха, че твърдо подкрепят решението на правителството за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за действително получен глас.

Утре БСП е поканила на срещи  ДПС и „Обединени патриоти“. Засега няма официална информация дали и тези поканени политически сили ще се отзоват за участие в подобни разговори.

Днес Драгомир Стойнев от БСП каза, че социалистите по принцип подкрепят намаляването на субсидиите, но без това да пречело на нормалното функциониране на партиите.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също се възпротиви на промените в закона за намаляването на партийните субсидии.

„Няма и не бива партийната субсидия да е 1 лев – това означава край на многопартийната система и диктатура на една партия”, каза Нинова в телевизионно интервю.

Според нея субсидията трябва да се намали, но не на 1 лев.

На парламентарното заседание в петък депутатите решиха, че партиите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите от държавната партийна субсидия до края на 2020 г., в противен случай започва да тече лихва върху сумите.

Инициативата за промяната дойде от премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че заради дупка в закона, на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас, като са начислявани малко над 13 лева.

Ако промените бъдат приети, партиите и коалициите ще имат срок до края на 2020 година да върнат получените в повече средства като държавно финансиране. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви.

Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е в размер на 14,6 милиона лева.

На първо четене, промените бяха подкрепени от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. БСП и ДПС бяха категорично против.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори.

Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

След като информацията бе публикувана, по нея се сезира и главният прокурор Сотир Цацаров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!