Бойко Борисов
на снимката: (от ляво на дясно) Емил Караниколов, Владислав Горанов, Мария Габриел, Бойко Борисов, Роберто Виола

18 милиона евро ще струва изработването на българския суперкомпютър – 12 милиона ще даде българската държава, а 6 – Европейската комисия. Това стана ясно след среща между министър-председателя Бойко Борисов, европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола.

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Еврокомисарят Мария Габриел обясни, че общата инвестиция е 1 млрд., от тях 486 млн. са от ЕК, останалите са от държавите-членки и частните партньори.

„Срокът е много ясен – до края на 2020г. те трябва да бъдат вече оперативни и действащи”, каза еврокомисарят.

Разположението на машините на суперкомпютъра в България ще бъде в Технопарка.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна каза:

„Ние ще вложим заедно с ЕК близо 40 млн. в Teхнопарка. Ние просто даваме едно работно място, което 24 часа в денонощието работи”, каза той.

Борисов посочи, че тези машини правят 4 млрд. операции за секунда.

„Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, и на части, и на цели автомобили, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи в най-различни видове среди, натоварвания и подобни, при катастрофи как биха действали, ако щете мостовете на магистралите, и не само магистралите, сградите как биха реагирали, сиреч целият строителен бранш”, бяха сред нещата, които Борисов изброи.

Премиерът подчерта, че в Източна Европа няма такива машини.

„Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката, високите технологии. Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано веднага за пазара, така че внедряването на пазара да стане възможно най-бързо. Така, че от наша страна това ще бъде направено и сградата, и разположението на машините ще бъде в Технопарка“, каза още премиерът.

Припомняме, че проектът за изработването на суперкомпютър беше анонсиран преди година, по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Министър-председателят приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!