БСП поиска управляващите да изтеглят законовите промени, които ще дадат възможност за „наливане на още милиони левове в оградата по границата с Турция без обществени поръчки”, но от ГЕРБ отказаха категорично, отхвърляйки съмненията, че е възможно така да се отвори вратата за безконтролно харчене на държавни средства.

Разправията между двете партии около оградата продължава вече няколко месеца. Този път огънят бе запален, след като стана ясно, че специализираната прокуратура разследва евентуални злоупотреби около строителството на оградата, което досега излезе близо 200 млн. лева.

От ГЕРБ и „Обединени патриоти” внесоха законови промени, които да разрешат оградата да се поддържа без провеждането на обществени поръчки заради спешността на ремонтите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и колегата й Елена Йончева обявиха разследването на прокуратурата като личен успех на БСП.

По думите на Нинова това означава, че вече официално се допуска престъпление на висши длъжностни лица, с каквито се занимава именно Специализираната прокуратура, водеща разследването по случая.

„Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата – от това писмо на прокуратурата – очевидно да. Всичко, което сме казали дотук за оградата, това, което беше и част от вота на недоверие за корупция, към днешна дата се потвърждава“, допълни Нинова.

Според председателя на БСП готвените промени имат за цел да „заметат следите от лошото строителство с ремонти и второ, чрез ремонтите и поддръжката да продължат да крадат от оградата“.

Нинова каза, че ако утре законопроектът, внесен от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от „Обединени патриоти“, влезе за обсъждане в пленарната зала, от левицата няма да го подкрепят и ще положат всички усилия да блокират приемането му на две четения в едно заседание.

Подобно изключение от Закона за обществените поръчки вече бе направено при избора на фирмите, които построиха съоръжението. То бе мотивирано със спешността на строителството на оградата, на която правителството възлага огромни надежди да спре евентуален миграционен натиск към България, какъвто от месеци наред липсва. Фирмите бяха избрани от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас.

От името на ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че всички контролни органи проверяват дейността на областните управители и няма как да се позволи безконтролно изразходване на средства.

„Няма нищо ново, нищо прикриващо. Напротив, целта е да се даде възможност за най-бърза реакция на най-близкостоящите държавни служби да реагират адекватно, за да преодолеят пробив или пропуск в това съоръжение и да обезпечат неговата поддръжка. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите“, допълни той.

Кирилов и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментираха, че опозицията използва всеки момент да свърже такива събития и да направи внушения.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!