парламент, заседание
на снимката: Корнелия Нинова, БСП

Парламентарната група на „БСП за България“ поиска изслушване в пленарната зала на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

„Задължение на държавата е да гарантира на българския народ чиста вода, чист въздух, храна и земя. Темата за опазване на природата и екологичните стандарти е една от най-важните днес. В последните години станаха известни десетки случаи на нерегламентирани сметища в България, където незаконно са струпани боклуци от цял свят. В Хасково и много други градове водата е опасна за здравето на хората от години. Замърсяването на въздуха в големите градове е над допустимите норми в пъти, а в последните дни ярък пример за беззаконност и безнаказаност е случилото се във Варна и строежа в Алепу“, аргументира предложението лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От парламентарната трибуна тя призова всички тези въпроси „да срещнат решителни мерки от страна на държавата“.

„Вместо това вчера министърът заяви, че няма да бъде екологична бухалка. Да се спазват законите на страната и да се упражнява контрол над тяхното изпълнение не е бухалка, а ваше първо и неотменимо задължение“, обърна се Нинова към министърът на екологията.

От БСП настояват Емил Димитров да дойде в парламента още днес, за да даде становище по всички повдигнати въпроси.

Хубав хотел

Вчера министърът на екологията Емил Димитров каза:

„Няма да спра проекта , ако това ме питате, знам, че това ви е мерак на всички – да ходя като една екологична бухалка“.

Припомняме, че в началото на юни премиерът Бойко Борисов изпрати шефове в ДНСК, за да проверят какво точно се строи на „Алепу”, след което от Върховната административна прокуратура разпоредиха на мястото да бъде направена незабавна проверка. Макар първоначалните призиви, че това е само подпорна стена, впоследствие се оказа, че в действителност постройката е предвидена за хотелски комплекс.

Министърът посочи, че той няма да спре проекта, като каза, че постройката не му прилича на подпорна стена.

„Предполагам, че ще има отпред и хотел, много хубав хотел“, добави още Димитров и допълни, че по Черноморието, където има строежи, винаги има и недоволство.

Димитров каза още, че каквото становище е трябвало да даде екоинспекцията, го е дала. Сега се чака прокуратурата. Екоминистърът прехвърли темата към инвеститора. „Ако някой ще се произнася, трябва да се произнесе собственикът – да каже какво е искал, какво са му направили“, каза още министърът.

По-рано от прокуратурата беше внесен протест срещу разрешението за строеж на „Алепу вилидж“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!