БСП настоява за изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър Валентин Радев по казуса с показно арестувания кмет на град Септември Марин Рачев.

В четвъртък социалистите поискаха изслушване на председателя на ДАНС, тъй като стана ясно, че в офиса на кмета са намерени справки на Държавната агенция.

Рачев е разследван за злоупотреби и престъпления по служба, свързани с неизгодни за общината сделки.

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, Филип Попов от левицата каза:

„Буди недоумение въпросът как кмет на община с около 2500 жители има 250 000 лева, за да си плати гаранцията. Така ли се печелят избори, господа и дами от ГЕРБ? С документи, с така наречени „информационни продукти“ на ДАНС, които според закона, би трябвало да се съхраняват на друго място, защитено, а не да се въргалят в шкафчета на следствения кмет?”, попита Попов.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че за възможен теч на класифицирана информация трябва да се проверява не Държавната агенцията за Национална сигурност, както искат от БСП, а самата прокуратура, както и МВР.

Кметът на Септември Марин Рачев беше показно арестуван от Специализираната прокуратура в началото на месеца. След едно денонощие в ареста, беше освободен срещу рекордно голяма парична гаранция – 250 000 лева.

На 6 февруари Специализираният наказателен съд отстрани Рачев от длъжност, въпреки неспирните протести на местното население в подкрепа на кмета.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук