В четвъртък българският парламент прие промени в Закона за вероизповеданията, според които дълговете на всички 6 вероизповедания у нас ще бъдат разсрочени за 10 години. От финансовото министерство съобщиха, че става дума за 8,2 милиона лева, 8 милиона от които са на Главното мюфтийство.

Предишната идея на управляващите беше дълговете да бъдат опростени, но след широк обществен отзвук законът беше променен. Една от идеите беше да се разпродадат част от имотите на мюфтийството, за да изплатят дълговете си.

Вчера първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу публично се похвали, че е оказал въздействие върху София, за да спаси от разпродажба имотите на мюсюлманското вероизповедание.

Това предизвика реакцията и на българската държава. Днес външният министър Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас. Захариева е говорила по телефона и с Чавушоглу.

БСП поиска премиерът Бойко Борисов да отговори „кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията”.

На извънредна пресконференция Корнелия Нинова призова „Обединени патриоти” да напуснат парламента, в противен случай означавало, че те изповядват същата политика.

„Днес свиках извънредно заседание на Изпълнителното бюро, на което обсъдихме въпроса със Закона за вероизповеданията и изявленията на външния министър на Турция. За нас то е недопустима намеса във вътрешните работи на България.”

Нинова даде цитира конкретен пример:

„Проектът на България за поправките в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаване правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени. Външният министър посочва: „Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти. В опит да се намери решение, той отново се е свързал със София”. Разговорите и намесата е била многократна, не единична”, завърши Нинова.

Според нея от тези изявления на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу се вижда ясно намеса от чужда държава.

Лидерът на БСП призова главния прокурор Сотир Цацаров да разследва дали има намеса във вътрешните работи на България, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията.

„Главният прокурор да започне разследване има ли намеса във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Българските мюсюлмани са български граждани. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър и мълчанието на Борисов са заплаха за етническия мир в България. Обръщаме се към президента КСНС”, добави Нинова.

Междувременно депутатите от „Обединени патриоти“ поискаха парламентът да проведе изслушване следващата сряда на външния министър Екатерина Захариева.

„Има намеса. Това се видя“, заяви председателят на групата на патриотите Волен Сидеров. „Не може външен министър на чужда държава да се изказва по този начин. Какви мерки ще вземе българската държава, ще отговори Захариева“, допълни още той.

Според него темата е деликатна, а промените в закона не са били навременни.

„Хубаво беше да бъде изтеглен и обмислен. Колкото по-малко рамкираш вярата и религиите, толкова по-добре“, смята Сидеров.

На същото мнение бе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него опитите за намеса на Турция у нас са публичен факт.

„От това изслушване надали ще научим кой знае какво. Фактите са ясни, категорични и публични“, каза Симеонов.

„Постоянно се правят някакви провокации, както беше с учебниците, в които България беше включена в границите на Турция. Както беше с изявленията на Ердоган на предизборен митинг, че са му близки до сърцето региони като Кърджали и т.н.“, допълни още той. Според него така югоизточната ни съседка прави „сондажи по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“.

„Коментарът ми е, че това е крайно неприемливо изказване. Днес турският посланик е извикан в Министерство на външните работи следобед. Избори идват и си отиват и за съжаление, много често, спомняте си миналата година се наложи няколко пъти да реагирам, преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Днес посланикът на Турция у нас ще отиде на среща с външния министър Екатерина Захариева, за да обсъдят изказването на Чавушоглу.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!