Европейският парламент прие резолюция, в която се потвърждават пропуските в законността в Малта и Словакия.

Документът, гласуван с 398 гласа “за”, 85 “против” и 69 въздържали се, е свързан с убийствата на разследващите журналисти Дафне Галиция в Малта и Ян Куциак в Словакия.

Депутатите осъдиха непрестанните, според тях, усилия на все повече правителства в ЕС да отслабят върховенството на закона, разделението на властите и независимостта на правораздаването.

Резолюцията на ЕП гласи, че убийствата на Галиция и Куциак, както и на журналистката Виктория Маринова в България, са имали „смразяващо въздействие“ върху колегите им в ЕС. Споменава се и краткото задържане край Радомир на българския журналист Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро.

Това идва на фона на твърденията на българските разследващи органи, че убийството на русенската журналистка не е свързано с работата й.

„Силна демокрация, основана на върховенството на закона, не може да действа без силни и независими медии”, се казва в документа на ЕП.

Евродепутатите призовават институциите и държавите в ЕС да започнат независимо международно разследване на убийството на Дафне Каруана Галиция и на предполагаемите случаи на корупция, финансови престъпления, пране на пари, измама и укриване на данъци, свързани с високопоставени малтийски настоящи и бивши обществени служители.

Настоява се всички дела за клевета, заведени от представители на правителството в Малта срещу Галиция и нейното семейство, да бъдат прекратени.

Евродепутатите приветстват словашките власти, че са повдигнали обвинения срещу предполагаемия поръчител на убийствата на Ян Куциак и неговата годеница.

Те призовават разследването да продължи на национално и международно равнище. Случаят трябва да бъдат изцяло разследван, включително всички възможни политически връзки с престъплението.

Изразена е загриженост от твърденията за корупция, конфликт на интереси и безнаказаност сред словашките власти. ЕП отбелязва политизирането и липсата на прозрачност в избора и назначенията, например на началника на словашката полиция.

Между другото през февруари българските евродепутати Емил Радев и Асим Адемов (ГЕРБ) остро възразиха срещу включването на случая с убийството на русенската журналистка Виктория Маринова в резолюцията.

„Искам да изразя несъгласие с включването на България наравно с Малта и Словакия. Да, Виктория Маринова бе убита по особено жесток начин. Познавах лично нея и семейството й. Но нейното убийство, колкото и трагично да е, няма нищо общо с работата й, както бе доказано от властите“, каза тогава Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Той припомни, че убиецът на журналистката е бил бързо разкрит и е доказано, че престъплението е извършено в резултат на голяма доза наркотици и алкохол, но не е поръчково заради работата й. Виктория Маринова не е била разследващ журналист.

Адемов също заяви, че убийството на Виктория Маринова не е свързано с работата й, а е било на битова основа. „Това са фактите и не трябва да се изопачават”, изтъкна българският депутат.

Това обаче не променя факта, че убийстовот й съвпадна с първото на издание на предаването на Виктория Маринова, посветено на разследване за крупни корупционни схеми по високите етажи на властта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!