Корнелия Нинова
на снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП настоява за промяна на контрола върху прокуратурата. Това заяви в телевизионно интервю Корнелия Нинова.

На въпрос на водещия дали Нинова вярва в българската прокуратура, тя отговори уклончиво:

„Ще си разделя отговора на две – скоро на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, главният прокурор Сотир Цацаров представи много впечатляващ доклад като брой образувани досъдебни производства, повдигнати обвинения, внесени обвинителни актове. Много впечатляващ. Ако го четеш, ще кажеш – прекрасно е. И другата гледна точка – не знам колко процента одобрение от хората има прокуратурата…липсата на справедливост. У хората липсва усещане за справедливост. На книга е едно, но няма справедливост.”

Водещият отново настоя Нинова да отговори с „да” или „не”.

„Вярвам. Това не ми пречи да настоявам за съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Това ще подобри работата”, каза Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП каза още, че ще настоява за промяна на антикорупционния закон и създаване на нов КОНПИ.

Нинова говори и за социалната система. БСП ще настоява за обща минимална пенсия за Европейския съюз, както и преизчисляване на всички пенсии.

Социалистите ще настояват и за минимална европейска работна заплата, която да е 60% от средната за страната – тоест 660 лева.

„Трябва да започнем да търсим съюзници, други държави. Няма как да се съгласим на механизъм, който да ощетява българските граждани”, обясни Нинова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!