На снимката: Хайнц-Кристиан Щрахе

Броени дни преди изборите за Европейски парламент, австрийското правителство е в паника, а последиците за останалата част на Европа също може да са сериозни.

В неделя канцлерът и лидер на Австрийската Народна партия Себастиан Курц призова за предсрочни избори след оставката на вицеканслера и водач на дясно-центристката Партия на Свободата Хайнц-Кристиан Щрахе

Причината за оттеглянето му е видео, заснето тайно преди две години. Във въпросния запис, Щрахе изявява готовност – още преди парламентарните избори – да даде обществени поръчки на племенницата на руски олигарх, като услуга, в замяна на финансова подкрепа за предизборната му кампания.

Оказа се, че видеото, чийто автор остана неизвестен, е скалъпена операция, но тя успя да изобличи циничното желание на Щрахе да продаде интересите на страната на външни сили.

Когато през 2017 година Партията на Свободата стана коалиционен партньор на спечелилата изборите „Австрийска Народна Партия” с лидер Себастиан Курц, той обяви (и мнозина му повярваха), че това ще цивилизова партньорите му. Тяхната партия, основана от бивши нацисти, редовно участва в расистки и антисемитски прояви.

Основният аргумент на Курц беше, че с приобщаването на крайнодесните в управлението, те ще смекчат радикализма си и ще се обърнат към по-широк обхват от гласоподаватели.

Това изглеждаше на пръв поглед разумна стратегия, но се превърна в неизбежна катастрофа. Не само, че „Партията на Свободата” не успя да избяга от твърдите си крайнодесни убеждения, а и донякъде приобщи дясноцентристите към своите крайни идеи по въпросите с мигрантите и исляма. Последните събития нагледно показаха защо Курц никога повече не трябва да има доверие на Партията на Свободата.

Други основни политически партии в Европа, които се чувстват застрашени от растежа на крайната десница, не трябва да повтарят същите грешки. Скандалът с Щрахе показа, че възвишените идеи на националисти като Марин Льо Пен и Матео Салвини служат само за прикритие на опортюнизъм и лицемерие.

В уличаващото видео Щрахе пие шампанско и хапва суши на вила в испанския курорт Ибиса, заедно с жена, представила се за племенница на руски олигарх, който е готов да похарчи 250 млн. евро. Той й предлага да отвори строителна компания, която впоследствие да получава държавни поръчки. Щрахе й дава схема, с която рускинята ще придобие лесно контролния пакет акции на един от най-големите австрийски вестници. В замяна на това изданието ще помага в предизборната кампания на Партията на Свободата.

Желанието на Щрахе да получи руска помощ при участието на парламентарните избори в Австрия не е особена изненада. Партията на Свободата беше във формална коалиция с партията на Владимир Путин – Обединена Русия. Тогава нейни членове участваха като наблюдатели по време на гласуването на референдума за анексирането на Крим през 2014 год.

Това обаче не е единичен случай. Същото стори крайно-дясната италианска партия Лига, която сключи подобно споразумение с Обединена Русия. Тя се противопостави яростно на санкциите наложени от Европейския съюз и САЩ, които бяха в отговор на агресията на Русия срещу Украйна.

Партията на френската лидерка на националистите Марин Льо Пен „Национален фронт” получи заем от 9 млн. евро от руска банка през 2014 година.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който се обяви за един от лидерите на крайнодесните в Европа също има здрави връзки с Русия. Той открито симпатизира на „желязната политика” на Владимир Путин. След анексирането на Крим през 2014 година, той се противопостави на ЕС и прие руския президент на визита в Будапеща през 2015 год.

Ако трябва да обобщим, Себастиан Курц сключи сделка с дявола, когато влезе в коалиция с Партията на Свободата. Тогава той подцени ситуацията и сега се опитва да се разграничи от скандала.

По-лошото е, че ксенофобските и расистки идеологии на Партията на Свободата не бяха достатъчни, за да отворят очите на Курц за неговия коалиционен партньор.

Щрахе трябваше да бъде обвинен в държавна измяна в полза на Русия – иронично за партия, която страстно бранеше националния суверенитет в кампанията срещу Брюксел.

Да се надяваме, че благодарение на цинизма на Щрахе, Себастиен Курц е научил своя урок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!