Георги Свиленски
на снимката: Депутатът от БСП Георги Свиленски

Още от първия ден на въвеждането си, тол-системата даде десетки грешки. Тази сутрин в телевизионно интервю проф. Олег Асенов от управата на Агенция „Пътна инфраструктура“ обясни, че проблемът е бил за кратко. Причината за засечките, часове след старта на дългоочакваната тол система, е „ъпдейт през нощта”.

„Ъпдейтваме картата, малко повече време отне”, уточни представителят на АПИ.

И поднесе обичайното за подобни ситуации оправдание:

„Очаквахме, че по-бързо ще се случи, но понякога в техническите системи стават по-бавно тези процеси“.

БСП използва случая да нападне правителството:

„Тол системата не проходи, а прокуца”, каза депутатът от БСП Димитър Данчев.

„Започвам с думите на министър Петя Аврамова, която вчера от едно телевизионно студио ни зарадва с думите, че тол системата била проходила. Тя всъщност прокуца“, каза още депутатът от БСП.

„Преди няколко часа научихме, че системата е поставена в нов режим на асистирано правоприлагане. Тук си признавам, че ни изненадват с още едно нова понятие. Две години управляващите се чудят какво обяснение и понятие да измислят за хаоса, който създават“, заяви още Данчев.

От своя страна зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски каза:

„В забъркания хаос днес имаме провал с тол системата. Няма какво да ни убеждават, че ъпдейтвали на 6-ия, на 8-мия час. Какво правиха от АПИ с тестването не е ясно? И колко време ще продължи това ъпдейтване или всеки ден по три пъти ще спира системата?“, попита Свиленски.

Според него българските граждани трябва да знаят кой е отговорен за хаоса с тол системата.

„В нормална държава щяха да са си подали оставките зам.-министърът на регионалното развитие (Николай Нанков) и министърът на регионалното развитие (Петя Аврамова), но понеже сме такава държава, в която нормалните правила не важат, отговорността трябва да се носи единствено от министър-председателя. Ние насочваме вниманието на българските граждани от кого да търсят отговорност – министър-председателят на България – Бойко Борисов“, заяви още Свиленски.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ изтъкна, че тол системата е насочена към три групи хора или към три субекта.

„От едната страна са гражданите на България в малките населени места, от другата страна са общините и от третата страна са водачите и превозвачите, които използват тол системата“, подчерта още Свиленски.

Той поиска Министерският съвет да актуализира списъка на пътищата, така че да обхване всички проблемни участъци, на които е наложена винетна система.

„Всичко това е ясно отпреди една година, година и три месеца. Г-н Терзийски ясно заяви, че нееднократно е информирал г-жа Аврамова. Г-жа Авромава ли, г-н Борисов ли, който носи отговорност да я поема и този списък на първото министерско заседание да бъде направен така, че повече български граждани да не протестират по пътищата в България, че са несправедливо таксувани“, подчерта зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!