Корнелия Нинова, БСП, плеарна зала, регистрират
на снимката: Председателят на БСП Корнелия Нинова

Парламентарната група на „БСП за България“ няма да се регистрира в пленарна зала утре, когато ще се гласува на първо четене проектозаконът за бюджета за следващата година.

Това обяви председателят на левицата Корнелия Нинова преди представянето на алтернативния бюджет, изготвен от партията.

„Кворумът е задължение на мнозинството. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашите алтернативни предложения“, каза соцлидерът.

Нинова заяви, че проектобюджетът на правителството е предизборен „с цел оцеляването му догодина“.

„Предложеният бюджет от правителството има алтернатива – той представлява лош начин за оцеляване на правителството. Защото се увеличават данъците на най-уязвимите и най-бедните хора – онези, които поради това, че са бедни, карат стари коли, носят дрехи втора употреба. И вдигайки данъците на най-бедните, пари се дават на администрацията, за да се гарантират гласове за изборите“, отсече Нинова.

Тя съобщи, че БСП ще предложи подкрепа за младите работещи семейства – еднократна помощ от 6400 лв. при раждане на второ дете. Гарантиран икономически растеж, мерки за намаляване на бедността и неравенствата и за справяне с най-големия проблем – демографската катастрофа – това са акцентите на алтернативния „червен“ бюджет.

„На второ място – мерки за преодоляване на бедността, на неравенствата. Ако трябва да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата. Тоест, чрез един бюджет, в който има много конкретни и секторни политики, си поставяме голямата цел – демографската катастрофа, която може да се преодолее чрез множество мерки“, обясни Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че в своя бюджет предлагат преизчисляване на всички пенсии и мерки по отношение на младите семейства – държим на семейното подоходно облагане, на данъчни облекчения за младите семейства.

Припомняме, че на извънредно заседание на парламента утре започва разглеждането на проектобюджета на кабинета, както и бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Междувременно от повече от седмица БСП отказват да се регистрират в пленарната зала, заявявайки че парламентарното мнозинство е отговорно за осигуряването на кворума. Червените отказват да се регистрират в знак на подкрепа към протестите на майките на деца с увреждания, които все още продължават да искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

В петък заседание на Народното събрание нямаше, тъй като и ДПС не се регистрираха в залата, а народните представители на ГЕРБ, ОП и „Воля“ не достигнаха за съставяне на кворум.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук