БСП има сериозни забележки към мерките, предприети от правителството за справяне с икономическите последствия от кризата покрай коронавируса.

„Нямаме гаранции, че 500 млн. лв. от държавата ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от кредити и преференциални условия. Приветстваме някои конкретни стъпки като предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в МВР, МО, здравната система и др. Имаме обаче много сериозни бележки и допълнителни въпроси към правителството“, каза депутатът от БСП Румен Гечев на брифинг.

И добави:

„Буди недоумение как правителството и премиерът ни съобщава, че са заделени 4,5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда. Нашите сметки показват, че даже и с т.нар. данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2,270 млрд., а не 4,5 млрд. лв. От тези 2,270 млрд. като извадите 600 млн., които са фактически данъчна ваканция, това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. Така че това е временен ангажимент на правителството“, подчерта Гечев.

Той каза, че няма да има много фирми, които да се възползват от преференцията държавата да плати 60% от възнагражденията на служителите, а работодателите 40 на сто.

„Считаме, че това съотношение не е в интерес на бизнеса. За много от българските фирми при тези условия даже 40 на сто ще бъдат непосилни за покритие. Сметките показват, че много от тях все още имат по-голям интерес да съкратят хората и да прехвърлят на НОИ, отколкото да покриват тези 40%, каза Гечев.

Според него някои от мерките отговарят на европейските практики, но били половинчати.

„Имаме съмнения за ефективността по начина, по който са направени. Сигурен съм, че българският бизнес ще оцени мерките по същия начин. Вече звънят от бизнес асоциации, които не са съгласни с тези мерки и на тях не им е ясно кога така очакваните стимули ще пристигнат при тях“, добави Гечев.

Заделените от държавата 500 милиона лева, с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, няма да се разпределят по прозрачен начин, заяви депутатът от левицата Румен Гечев. В най-скоро време от БСП ще предложат алтернатива и пакет от конкретни мерки за малкия бизнес и за хората, които се самоосигуряват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!