коронавирус
коронавирус

Коронавирусът се шири по света, а все още нямаме лекарство, което го убива, или ваксина, която да ни предпази от него.

Колко близо сме до тези животоспасяващи лекарства? Кога ще има ваксина срещу коронавируса?

Проучванията се провеждат със зашеметяваща скорост

Има повече от 20 ваксини в процес на разработване. Една от тях дори премина към тестове с хора след необичайно пропускане на всякакви опити с животни за изпробване на безопасността и ефективността й. Други учени са на етапа на тестове върху животни, като се надяват да преминат към изпитания върху хора по-късно през годината.

Дори специалистите да отпразнуват успешно създаване на ваксина тази година, все още остават много неща да бъдат свършени, докато бъде пуснато масово производство. Реалистично погледнато това значи, че ваксината няма да е готова за употреба до средата на следващата година.

Всичко се случва в безпрецедентно кратки времеви графици и при употреба на нови подходи при разработването, така че няма и гаранции, че нещата ще минат гладко. Да си спомним, че вече има 4 коронавируса, които циркулират сред хората. Те причиняват обикновената настинка и срещу тях нямаме ваксина.

Ще защити ли ваксината хората от всички възрасти?

Почти неизбежно е, че ваксината ще бъде по-слабо ефективна при по-възрастните хора. Това не е поради някакви свойства на самата ваксина, а защото възрастните имунни системи не реагират толкова добре на ваксинацията. Наблюдаваме това всяка година при грипните ваксинации.

Ще има ли странични ефекти?

Всички лекарства, дори и обикновените болкоуспокояващи, имат такива. Без клинични изпитания обаче е невъзможно да разберем какви може да са страничните ефекти от експерименталната ваксина. Това е нещо, което регулаторните органи на лекарствата ще държат под око изкъсо.

Кой ще получи ваксината?

Ако такава бъде създадена, отначало ще има ограничени доставки, така че поне в ранните стадии на употребата й ще бъде важно да има приоритети

Здравните работници, които влизат в контакт със заразени пациенти, ще бъдат на върха в списъка. Болестта е най-смъртоносна за възрастните, така че и те ще бъдат приоритет, ако ваксината е ефективна в тяхната възрастова група. Може обаче да се прецени като по-важно да се ваксинират с предимство тези, които живеят и се грижат за възрастни хора.

Какво е положението с лекарствата срещу коронавируса?

Лекарите изпробват сегашните антивирусни препарати, за да видят дали работят и срещу коронавируса. Това ускорява изследванията, защото тези лекарства са утвърдени като безопасни за хората.

Опити се правят в много болници в засегнатите държави, но през февруари представител на СЗО съобщи, че досега има само едно лекарство, което показва реална ефективност срещу Covid-19 и то е ремдезивир. Разработено е като средство срещу ебола, но е способно да убива широка гама от вируси. Засега още очакваме резултатите от тестовете.

Имаше големи надежди за двойка лекарства срещу HIV /вируса на СПИН/ – лопиновир и ритонивир, че ще бъдат ефективни, но експерименталните данни са разочароващи. Те не подобриха възстановяването на болните и не намалиха смъртността от коронавируса при пациенти със сериозна фаза на Covid-19. Все пак, тъй като тестовете са провеждани върху много болни хора /една четвърт починаха/, може да се окаже, че тази фаза на заболяването просто е твърде напреднала, за да подействат лекарствата.

Има голям интерес и към старите и евтини антималариен препарат, наречен хлорохин. Лабораторни тестове показаха, че той може да убива вируса, но отново все още очакваме резултати от прилагането му върху пациенти. Тестовете вървят в САЩ и няколко други държави.

Какво можем да направим, докато се създадат ваксина или лечение?

Ваксините предпазват от инфекциите и най-добрият начин да правим това е спазването на хигиена

При повечето от заразените с коронавирус болестта протича леко и може да се излекуват в домашни условия с пазене на леглото, парацетамол и пиене много течности. Някои пациенти обаче развиват по-тежки състояния и трябва да постъпят в болница.

Как се създава ваксина?

Ваксините по безвреден начин запознават имунната система на тялото с вируса или бактерията или с малки части от тях. Имунната защита на тялото ги разпознава като нашественици и се научава как да се бори с тях. Ако след това организмът бъде изложен на истинска зараза, той вече знае как да се справи с инфекцията.

Главният метод за правене на ваксина от десетилетия е да се използва оригиналният вирус

Ваксините за дребната шарка, заушката и рубеолата се правят с употреба на отслабена версия на тези вируси, която не може да причини пълномащабна инфекция. Сезонните имунизации за грип са правят от напълно отслабени главни щамове на вирусите.

Работата по новата ваксина за коронавирус използва най-нови, по-слабо тествани подходи за създаване на т. нар. „plug and play“ ваксини, т. е. такива, при които една и съща действа срещу широк набор от биологични заплахи и е лесна за производство.

Тъй като знаем генетичния код на новия коронавирус, Sars-CoV-2, сега имаме пълните „планове“ за пресъздаването му. Някои учени, работещи по ваксината, вземат малки секции от генетичния код на коронавируса и ги слагат в други, напълно безвредни вируси. Сега може някой да бъде инфектиран с безвредния вирус и, на теория, да получи някакъв имунитет срещу оригиналната инфекция.

Други изследователски групи ползват парчета от „суров“ генетичен код – ДНК или РНК, според подхода, който, веднъж инжектиран в тялото, предизвиква производство на части от вирусни протеини, срещу които имунната система може да си научи да се бори.

 

Заб: Текстът е на Би Би Си, заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!