Румяна Таслакова
на снимката: Румяна Таслакова
Две култури са в основата на житейския и творческия път на Румяна Таслакова – журналист и писател. Тя е родена в София, на 17 години емигрира в Германия. 45 години тя работи като журналист в Дойче Веле, автор е на десетки книги на радиостанцията и не само. „Цял живот събарям стени“, казва тя за себе си като личност и професионалист. Това е заглавието и на може би най-личната й книга, която разказва как различните култури и социални влияния са отразили върху нейните виждания и преживявания. Днес Румяна Таслакова живее в Германия, Кьолн без да се откъсва и за ден от България.

 

Как изглежда в момента Германия? Има ли хора по улиците? Има ли напрежение, има ли страх? У нас дават само на хората с кучета да се разхождат. Как е в Германия?

В Германия е третият ден на забраната за контакти. По улиците – както установих и сама вчера и завчера в Кьолн – е почти безлюдно. Тук-там се виждат отделни хора, които явно бързат да пазаруват в някои от супермакертите или да си вземат лекарства от аптеката, както и отделни в повечето случаи млади хора, които се разхождат сами или с приятеля или приятелката си. Срещат се и майки с колички с бебета или малки деца. Властите разпространиха списък с необходимите продукти за едно домакинство, достатъчни за 10 дни: 20 литра вода, 3,5 кг Житни продукти /хляб, картофи, тестени изделия, ориз/, 2,5 кг Плодове  и орехи, 1,5 кг Риба, месо, яйца, 0,35 кг Олио и мазнини, и: захар, захарин, мед, мармалад, шоколад, сол, замразени ястия /равиоли, картофи, картофено пюре/,брашно, супи и бульон на прах, какао, бисквити, солети; Продукти за хигиената – сапун и перилни препарата, дезинфектанти и сапун за пране, четки за зъби и паста за зъби, кухненска и тоалетна хартия, найлонови торбички за отпадъци, кухненски ръкавици.

Докъде се разпростира карантината в Германия? Какви предписания са дали властите и какви са наказанията, ако не се спазва карантината? Има ли глоби, има ли арести и затвор, както е предвидено у нас?

Хората, които са имали контакт със заразени от  Covid-19, са задължени да останат 14 дни в „домашна изолация“. Не бива да излизат, за да не заразят околните. Приятели, съседи или доброволци се грижат да им напазаруват и донесат продуктите до вратата на жилището им. Невероятна е солидарността между германците. Така в къщата, в която живея две млади жени са залепили до асансьора лист с предложение да пазаруват за по-възрастните. Изолираните подържат телефонна или имейл връзка  със здравните служби или с лекуващия си лекар. В параграф 30 от Закона за защита от заразяване е предвидено заболелите от коронавирус да бъдат изолирани в специализирани болници. Според параграф 75 от този закон могат да бъдат налагани наказания при неспазване на правилата — или парични глоби или лишаване от свобода до две години. Засега не са известни тежки наказания. Има само случаи наложени парични глоби на хора, които не спазват забраната за контакт.

Ще акцентират ли немските власти на интензивно тестване на хората, както направиха в Южна Корея? В България, например, се тестват по около 300 души на ден.

Засега няма интензивно тестване на хората не на последно място, понеже не е възможно поради липса на тестове. Естествено, задължително се тестват хора с признаци за зараза с корона. Мисля, че не е необходимо всеки да бъда подлаган на тест.

Ще издържи ли, според Вас, немската икономика на натиска на коронавируса? Очаква ли се много хора да останат без работа? Какви са Вашите наблюдения по този въпрос?

Експертите очакват тежки последствия за германската икономика. Министерството на финансите реши да отпусне 150 милиарда за подпомагане главно на средния и малък бизнес. Днес в Бундестага ще са обсъди това решение, което трябва да бъде одобрено от Бундестага и Бундесрата до петък тази седмица. Предвижда се държавният дълг да нарасне със 156 милиарда, за което ще е необходима промяна на конституцията.

В конституцията на Германия е залегнало /Art. 109, Abs. 3/, че новите дългове на провинциите и държавата могат да възлизат на максимално 0,35 процента от номиналния брутен вътрешен продукт. Изключения се допускат само за природни бедствия или икономически кризи. За да финансира обявените сега мерки, правителството реши да поеме на нови дългове от 156 милиарда евро, а това са 100 милиарда повече, отколкото е установено в член 109. Сегашният дълг на Германия е 1,929,359,977,500.

Според реномирания Институт IFO за икономически проучвания /Мюнхен/ последствията от кризата, породена от коронавируса, ще струват 729 милиарда евро, т.е. повече отколкото е известно вследствие на икономически кризи или природни бедствия. Има опасност да отпаднат един милион работни места. Според различните сценарии, германската икономика ще спадне с 7,2 до 20,6 процента. Това е равно на 255 до 729 милиарда евро.

Извънредно важен е обявеният „защитен чадър“ за германската икономика, който да осигури спешна помощ за дребния бизнес със субсидии до 50 милиарда евро, които нямат да се връщат от получателите.  Бизнесът може да разчита на неограничена помощ за ликвидността си. Основа се фонд за стабилизиране на икономиката с държавни гаранции за 600 милиарда за бизнеса. Хората, на които е наложено съкратено работно време, ще получават от държавата финансово обезщетение до 60 процента от дохода си. Всички тези мерки са необходими, защото според експертите при икономически застой от един месец брутният вътрешен продукт на Германия ще спадне с 4 до 5 процента. Засега все още не е ясно дали наистина бюрокрацията ще бъда дотам редуцирана, че вече решените мерки да се окажат бързо ефективни и дали ще са достатъчни за предотвратяване на тежка рецесия. Според министрите на икономиката и финансите в бъдеще ще се реагира бързо и гъвкаво съобразно обстоятелствата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!