правителството, министерски съвет

Министерският съвет прие решение за увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на „Българска банка за развитие“ АД, гр. София, съобщиха от пресслужбата на МС след днешното заседание на кобинета. С решението се дава съгласие държавата да увеличи акционерното си участие в капитала на ББР чрез парични вноски на обща стойност до 700 000 000 лева. Засега няма разяснение защо до вчера се говореше, че сумата за ББР ще е 500 милиона лева,  а сега се оказва че може да „набъбне“ с още 200 милиона.

Мерките на провителството за подпомагане на икономиката вече си навлякоха забележки от опозицията. Икономически експети и представители на бизнеса изразиха опасения от забавяне на помощта за малкия и среден бизнес, тъй като въпреки че парите уж са отделени, не са ясни механизмите, по които ББР ще работи с търговските банки, които реално ще отпускат кредитите на свои клиенти. Притесненията са, че едни дълги и тежки процедури за отпускане на заеми, които се точат с месеци, ще се окажат убийствени за фирмите в нужда, повечето от които нямат ресурс да издържат дълго без да работят.

Средствата от увеличаването на капитала на „Българска банка за развитие“ АД ще се използват за изпълнение на мерки за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19, в т. ч. за издаване на портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период при определени условия и индивидуална преценка на всеки конкретен случай.

Meрките, които се предвижда ББР да предприеме, целят осигуряване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малки и средни предприятия, засегнати от пандемията на COVID-19, с цел намаляване до минимум на рисковете от изпадане в криза на ликвидност и превантивна подкрепа на бизнеса, в т.ч. и чрез споделяне на риска с търговските банки в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!