Петков Нинова Василев

БСП започна днес преговори за съставяне на ново правителство в рамките на 47-мия Парламент. Малко след 10:00 часа днес започна срещата между представители на БСП и на „Продължаваме промяната“. В разговорите от страна на БСП участваха Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Ирена Атанасова. Представителите на „Продължаваме промяната“ бяха Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минев и Андрей Гюров.

Вчера президентът Румен Радев избра и връчи третия проучвателен мандат именно на парламентарната група на „БСП за България“. БСП от своя страна заявиха, че ще опитат да създадат правителство около програмата, която вече е била уточнена от „Продължаваме промяната“ при техния опит да съставят ново правителство, който завърши с неуспех. Повече за това ТУК

Нинова днес посочи, че на срещата имат да се кажат четири неща. Първо, да благодарят и да отчетат, че са постигнали заедно много от целите, които са си поставили, като са оставили страната във финансова и социална стабилност. Второ, че следващите месеци няма да бъдат леки и затова трябва да се положат усилия за редовен кабинет. Трето, че БСП има намерение да стъпи на програмата, която са изработили заедно с ПП. Четвърто, че БСП има сериозни намерения.

„Нямаме никакво намерение на имитираме преговори, да тупаме топката“, заяви Нинова.

„Ще водим разговори с досегашните партньори в правителството“, каза още тя.

„Днес ще разговаряме и с другите партньори. Надявам се накрая да седнем и четирите страни на една маса“, допълни лидерът на БСП, като подчерта, че очаква ПП да предложат кандидат за министър-председател.

„В последните месеци работихме много конструктивно, в областта на социалната политика постигнахме много. Успяхме да постигнем заедно много за хората, които са най-засегнати от привнесената инфлация“, посочи от своя страна Кирил Петков.

„Допълнителна политическа криза не трябва на България“, заяви той.

„В следващите месеци трябва да бъдат приети 22 закона. Много е важно да напреднем във всички аспекти на Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи още той и определи като приоритет и приемането на Закона за КПКОНПИ и заемането на председателския пост от Бойко Рашков.

След приключване на консултациите се очаква БСП и „Продължаваме промяната“ да направят съвместно изявление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук