Корнелия Нинова
на снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП се събира днес, за да обсъди сключване на споразумение за подкрепа и сътрудничество с 11 партии и организации за предстоящите избори за Европейски парламент.

Очаква се днес да стане ясно и кои ще са останалите членове на листата на социалистите за изборите. На предходния Национален съвет на партията, на 17 март, БСП взе решение водач на листата за предстоящите европейски избори да бъде обвиняемата в пране на пари Елена Йончева. Тя получи одобрението на 95 от членовете на съвета и победи с 20 гласа опонента си Сергей Станишев, за когото гласуваха 75 души.

Предстои да стане ясно дали Станишев ще заеме второто място в изборната листа, както и да бъдат оповестени имената на всички, които ще влязат в нея.

Основа на разговорите за взаимодействие ще бъде предизборната платформа „Визия за Европа.

Партиите и организациите, изразили желание за подкрепа, но без да влизат в коалиция „БСП за България” и без да имат свои представители в листата, са: Движение за радикална промяна – Българска пролет; Българска земеделска партия; Общонароден комитет за защита на националните интереси; партия „Европейска сигурност и интеграция”; партия ПОДЕМ; Съюз на пенсионерите – 2004; Национален синдикат „Защита”; Партия на българските комунисти, Конфедерация на обществените организации от сигурността и отбраната; Съвет за европейска научна и културна общност; Отечествен съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!