Александър Ваклин, Иванчева
на снимката: Бившяит кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова

Специализираният наказателен съд ще изслуша пледоариите по делото „Иванчева“ днес.

На предишното заседание държавното обвинение се възползва от възможността да отложи пледоариите.

„Слава Богу, ние се оказахме достатъчно силни. Истината те прави силен, а ние се позовахме на нея”, коментира Иванчева преди началото на заседанието.

Процесът срещу тримата отне на правораздавателната ни система близо една година, след като на 18 април 2018 г. Иванчева и Петрова бяха задържани с белязани пари пред спортното министерство в София.

„Нямаше нито един свидетел, който да намекне, че е имало умисъл или нещо, което ние по някакъв начин да сме искали – пари за нас или наша полза”, категорична е Десислава Иванчева. „Според всички проверки, като вътрешен одит и АДФИ, нямаме и за 10 лв. забележка. Ние сме си работили законово“, допълни още тя.

В същото време прокуратурата поиска отвод на съдията Иво Хинов с мотивите, че не изпълнява исканията им, а именно да назначи повторна графологична експертиза на тефтерчето на отстранения кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, както и да позволи да се разпитат още свидетели по делото.

Именно тефтерчето се превърна в основно доказателство по делото, след като прокуратурата обяви, че в него са водени записки, свързани с подкупа – сметки за квадратурата на проектите на Ваклин и евентуалните суми, които да му се поискат. Разследващите посочиха следната записка:

В него пише:

① В – 12.500х15
I 12 500 х 15 – 187 500
40 000 х 10 – 400 000 ….“

Според назначената експертиза обаче цифрата 40 000 не е писана от Иванчева.

Адвокатите на подсъдимите се обявиха категорично срещу искането на държавното обвинение и подчертаха, че те нямат основание да искат това.

След едноминутно съвещание, съдия Хинов отказа да си даде отвод. Това успокои подсъдимите, които след заседанието казаха, че съдията не е предубеден и може би е от малкото останали честни и независими съдии.

Бившият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова заявиха, че очакват съдът да ги обяви за невинни, защото доказателствата на обвинението са рухнали и вече хората са наясно, че те са били набедени.

В неделя, в 9:30 часа, ще бъдат изслушани пледоариите, след което в рамките на ден-два съдът ще излезе с присъда.

На миналото заседание по-рано тази седмица ключовият свидетел по делото – Петко Дюлгеров, който, според прокуратурата, е бил посредник при предполагаемото искане и получаване на подкупа, смени показанията си.

Дюлгеров заяви, че не поддържа показанията, дадени в досъдебното производство, в които казва, че е приел парите от Александър Ваклин и хонорарът му е бил 14 хиляди евро, а останалите е дал на Иванчева. Дюлгеров поясни, че показанията са дадени под натиск и дори му било обещано, че ще бъде освободен.

Този неочакван обрат вероятно ще промени хода на процеса, който върви към своя край.

Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият зам.-кмет Дюлгеров бяха арестувани през април 2018 година по обвинения за 70 000 евро подкуп, който, според прокуратурата, взели от бизнесмена, за да придвижат документите му за строеж.

Държавното обвинение твърди, че парите са били само транш от поискани общо 250 000 евро рушвет.

Иванчева и Петрова бяха задържани без дори да им бъде повдигнато обвинение, при ужасяващи условия, в ареста в продължение на 8 месеца. Те бяха пуснати под домашен арест преди Коледа.

Свързана новина:

СПЕЦИАЛНО ЗА „ДЕБАТИ.БГ“, адв. Марин Марковски: Българските затвори са Деветият кръг на ада (ВИДЕО)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!