Александър Ваклин, Иванчева
на снимката: Бизнесменът Александър Ваклин

Специализираният наказателен съд разпита бизнесмена Александър Ваклин, от когото се предполага, че бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров поискали подкуп за издаване на разрешително за строеж.

Ваклин, който е и основният свидетел по делото, коментира, че първоначално не му били поискани пари, а а 620 кв.м. от сградата, която щяла да се построи.

От записите от специалните разузнавателни средства (СРС) обаче липсват разговорите за това кой, кога и и в какъв размер му е поискал подкуп. Адвокатите на обвиняемите обясниха, че е по думите на Ваклин в момента, когато са му поискани пари, записващото устройство не е работело и нямало запис.

Има липси и в спомените на бизнесмена. На влизане в съда Ваклин бе попитан от журналисти в каква връзка е намесил спецпрокуратурата и 15 хил. евро в един от разговорите си с непознат мъж. Той заяви, че не си спомня за такъв разговор и добави, че след като чуе записа ще коментира.

Александър Ваклин, Иванчева
на снимката: Бизнесменът Александър Ваклин

Пред съда, бизнесменът Александър Ваклин разказа за срещите си с бившия районен кмет на „Младост” Петко Дюлгеров. От обясненията му стана ясно още, че договорката е била исканият подкуп да бъде между 3 и 5% от сумата на строежа или от общото РЗП, което е 12 500 по 20 евро на квадрат. Следователно общата сума възлиза на 250 000 евро. Именно тази сума е искала Иванчева от бизнесмена, за да му позволи да осъществи проекта по АКТ 16, каза той пред съда.

Ваклин коментира още, че при записаните разговори по делото е изразил мнение, че вместо толкова голям подкуп, било по-удачно да се изчакат следващите избори и да не строи съответните обекти дотогава. Той каза още, че в записаните разговори по делото е коментирал, че за тази сума може да се направи медийна кампания, с която да се променят обществените нагласи, за да не са избираеми районните кметове, което според него е правилният начин.

По думите му можело с такава кампания да се повлияе на обществото и съответно депутатите да преценят дали сегашната система за избор на кметове е законосъобразна. Но отбеляза, че не е казвал, че той ще организира такава кампания, а че можело да се направи, защото през последните десет години медиите имали по-голяма власт от хората в парламента и с медийни кампании се случвали „доста неща“.

От своя страна Иванчева и Петрова заявиха, че повече няма да коментират пред медиите записите от СРС-тата, защото след всяко тяхно изявление, прокуратурата променя тезата си. Бившата кметица обяви, че двете водят война с разследващия орган.

Александър Ваклин, Иванчева
на снимката: Бившият кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова

„Не е в наша полза да признаем какво сме открили и къде е била размяната. Спомняте си, че в началото ние казахме, че не сме били на тези три заведения, които в началото прокуратурата каза. Казахме пред вас, медиите, че не сме били там, тъй като това може да се докаже по видео камери. Всяко нещо, което ние ви кажем, прокуратурата променя версията”, заяви отстраненият кмет на „Младост” Иванчева.

Петрова сравни случая с игра на 3,5,8 или с блато и подчерта, че на тях са им отнети първоначално всички козове.

„Накрая трябва да излезем победители, за да победи истината. Ние трябва да анализираме всички доказателства и да покажем пропуските. Само искам да кажа, че тази война не започна с процеса, а от деня, в който Иванчева беше избрана за кмет”, добави бившият зам.-кмет.

Припомняме, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха показно арестувани в центъра на София на 17 април заради предполагаемо взимане на подкуп в размер на 56 хил. евро от бизнесмена Александър Ваклин. Двете жени прекараха осем месеца в ареста в ужасяващи нечовешки условия и бяха пуснати под домашен арест преди Коледа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!