Десислава Иванчева
на снимката: Десислава Иванчева

Специализираният съд заседава по делото на бившия кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Съдът трябва да разгледа изисканите подробности на графологичната експертиза на почерка в тефтерчето на отстранения кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева.

След това се очакват пледоариите на адвокатите на Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и на прокуратурата.

Очаква се още, съдът да излезе с решение по делото.

На 15 март съдът назначи експертиза на тефтерчето на Десислава Иванчева. Оказа се, че на една от страниците има чужд почерк. Новата проверка трябва да установи дали той не е на бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

Той бе арестуван заедно с Иванчева и заместничката й Биляна Петрова по обвинение в подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин.

Според прокуратурата Дюлгеров е бил посредник при предаването на подкупа.

Именно тефтерчето се превърна в основно доказателство по делото, след като прокуратурата обяви, че в него са водени записки, свързани с подкупа – сметки за квадратурата на проектите на Ваклин и евентуалните суми, които да му се поискат. Разследващите посочиха следната записка:

В него пише:

① В – 12.500х15
I 12 500 х 15 – 187 500
40 000 х 10 – 400 000 ….“

Според назначената експертиза обаче цифрата 40 000 не е писана от Иванчева.

Прокуратурата поиска експертизата да не се приема.

Съдия Иво Хинов обаче отхвърли искането им. Вместо това той постави нова задача на вещото лице – да провери дали почеркът не е на Дюлгеров.

Самата Иванчева коментира, че е доказано, че не само цифри, но и букви не отговарят и е допълнително надписвано. „Има и друга страница, която се появява и която е извън кориците на делото”, добави тя.

Според нея доказателствата по делото са били съхранявани лошо и част от тях са изчезнали. Става дума за бележки, които прокуратурата твърдеше, че бившият кмет на столичния район е писала в ареста до другите обвиняеми.

„Знаете ли, че въпросните листчета, които аз съм писала в ареста, са изчезнали? Как се съхраняват тези доказателства? Значи, същият джоб, от който са изчезнали въпросните жълти листчета, в предния джоб се намира тефтерът – без лепенки, без печати, без нищо. Ето така се съхранява – всеки може да си рови, всеки може да си вади, всеки може да си намества. Абсолютно безобразно, непрофесионално, некомпетентно отношение спрямо веществените доказателства“, заяви тя.

Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха показно арестувани в центъра на София през април миналата година. Двете жени прекараха близо 11 месеца в ареста, без да им бъдат повдигнати обвинения, в ужасяващи условия.

По Коледа двете жени бяха освободени под домашен арест, макар че два пъти преди това съдът пуска жените, а прокуратурата обжалваше.

Иванчева и Петрова откриха множество разминавания в СРС-тата, представени пред съда. Разликите са между записа и сваленото хартия доказателство, което се представя пред съда. Най-фрапиращото разминаване бе при реплика на Петрова, която казва „Не искам децата да ходят в центъра“. На хартия тази фраза бе свалена като „Не искам 10%“. Разминаване имаше и при банкнотите от подкупа. Наскоро съдът установи, че номерата на част от представените като доказателства пари са различни от описаните в протокола.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!