Александър Ваклин, Иванчева
на снимката: Бившяит кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова

Днес ще се проведе поредното заседание по случая с бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова

Те са обвинени в искане и получаване на подкуп в особено големи размери, от инвеститора Александър Ваклин.

Двете жени бяха арестувани показано в центъра на София и престояха в ареста 8 месеца, при ужасяващи условия, без дори да им бъдат повдигнати обвинения. Иванчева и Петрова са под домашен арест от Коледа миналата година.

Разследващите твърдят, че в колата на жените са намерили белязани 56 000 евро, в последствие обаче това не беше доказано.

На друго място беше заловен и бившият кмет на района Петко Дюлгеров с 14 000 евро, който се счита за посредник при предаването на подкупа на бизнесмена Александър Ваклин на Иванчева.

Тримата са обвинени, че са искали подкуп от Ваклин, за да му придвижат преписка за строеж.

Покрай коледните празници, съдът реши да ги пусне под домашен арест, макар че преди това два пъти отказваше, заради намесата на прокуратурата.

На заседанието от 21 януари 2019г. Специализираният наказателен съд разпита бизнесмена Александър Ваклин, от когото се предполага, че бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров поискали подкуп за издаване на разрешително за строеж.

Ваклин, който е и основният свидетел по делото, коментира, че първоначално не му били поискани пари, а 620 кв.м. от сградата, която щяла да се построи.

От записите от специалните разузнавателни средства (СРС) обаче липсват разговорите за това кой, кога и в какъв размер му е поискал подкуп.

Адвокатите на обвиняемите обясниха, че е по думите на Ваклин в момента, когато са му поискани пари, записващото устройство не е работело и нямало запис.

Има липси и в спомените на бизнесмена. На влизане в съда Ваклин бе попитан от журналисти в каква връзка е намесил спецпрокуратурата и 15 хил. евро в един от разговорите си с непознат мъж. Той заяви, че не си спомня за такъв разговор и добави, че след като чуе записа ще коментира.

Пред съда, бизнесменът Александър Ваклин разказа за срещите си с бившия районен кмет на „Младост” Петко Дюлгеров. От обясненията му стана ясно още, че договорката е била исканият подкуп да бъде между 3 и 5% от сумата на строежа или от общото РЗП, което е 12 500 по 20 евро на квадрат. Следователно общата сума възлиза на 250 000 евро. Именно тази сума е искала Иванчева от бизнесмена, за да му позволи да осъществи проекта по АКТ 16, каза той пред съда.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук