Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин каза, че търговските преговори с Китай са близо до приключване.

Дипломацията между Вашингтон и Пекин за разрешаване на деветмесечната им търговска война се проточи по-дълго от очакваното.

И двете страни продължават да проектират предпазлив оптимизъм, без да предвиждат успех.

„По-важно е да го направим правилно, отколкото да имаме произволна дата“, каза Мнучин пред репортери. Но се надявам, че ще се доближим до последния кръг от заключителни въпроси.

Мнучин отказа да съобщи повече подробности около преговорите.

„Съединените щати поемат определени ангажименти в това споразумение и има някои ангажименти, които Китай поема“, каза той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че краят на преговорите ще бъде до „четири седмици“.

Той каза, че споразумението може да се случи през следващите четири седмици, но добави, че остават някои трудности.

Китайците потвърдиха оптимизма на американския президент след като китайският президент Си Дзипин също отбеляза значителен напредък в преговорите, съобщи Би Би Си.

САЩ и Китай преговарят от декември, опитвайки се да сложат край на търговската война, която вреди на световната икономика.

Тръмп заяви, че САЩ и Китай са се договорили за „много от най-трудните моменти“, но че „имаме още път да извървим“.

Президентът направи изказването си в Белия дом, непосредствено преди срещата си с китайския вицепремиер Лю Хъ.

Тръмп добави, че ако има сделка, той ще проведе среща на върха със Си Цзипин.

„Това е епична сделка, историческа – ако се случи,“ каза г-н Тръмп. – Това ще е „великият баща“ на всички сделки и ще видим дали ще се случи. Има много добри шансове да се случи“, завърши Тръмп.

Между другото, президентът на САЩ каза, че очаква преговорите да приключат до 4 седмици и в средата на март. По същото време Китайският парламент одобри закон за чуждестранните инвестиции, който бе задействан по ускорена процедура и може да послужи като маслинова клонка в търговските преговори със САЩ.

Законодателството има за цел да се справи с дългогодишни оплаквания от чуждестранни компании, но американските и европейските търговски камари изразиха загриженост, че не им е предоставено достатъчно време да дадат своя принос.

Законът ще влезе в сила от 1 януари 2020 г.. Пекин гледа на него като средство за привличане на повече чуждестранни инвестиции, тъй като икономиката на страната се забавя, а преди месец правителството представи цел за растеж от 6,0 до 6,5% тази година.

Припомняме, че търговската война между двете държави започна миналата година, след като САЩ и Китай поставиха тарифи върху чуждите стоки на стойност милиарди долари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!