Нинова, НС
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП отново иска преизчисляване на всички пенсии. От ПГ на „БСП за България“ правим такова предложение в бюджета на ДОО, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС. Тя посочи, че няма среща на нито един от парламентаристите, независимо от коя политическа партия са тук, на която пенсионери да не са ги питали „кога ще ни увеличите пенсиите“.

„Този въпрос няма партиен цвят, защото и в ГЕРБ сигурно членуват и гласуват възрастни хора, и в ДПС, и в БСП. Сериозна тема за разговор е да отговорим на всички тях, които очакват от нас решение за подобряване на стандарта им на живот… Защо го правим ние /предложението – бел. ред./ Правим го заради следното: Не може да се живее с 200, 250 и 300 лв. Каквито и обяснения експертни да даваме, каквито и пътища да търсим – не може. И вие го знаете. Значи на тези хора трябва да дадем решение на въпроса. Какво предлагаме ние? Преизчисляване с нов средноосигурителен доход. Нещо правено от нас, т.е. доказано, че е възможно, не е популизъм, и дало ефект. Преценили сме с дохода от 2016, за да не се срине финансовата стабилност, сигурността на бюджета на ДОО, да няма драстичен дефицит, т.е. направили сме го разумно“, каза Нинова.

През юли подобно предложение на червените падна в пленарната зала. Вносителите тогава предвиждаха преизчисляването да сате периодицно и да се окъществява на всеки 4 години. мотивите и тогава бяха сходни – голяма част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване. Най-голям проблем е това сред пенсионерите и хората на възраст над 65 години. Пенсиите на 60% от пенсионерите са под границата на бедността, покзва статистиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!