Правителството гласува поредните 16 млн. лева за ремонт на старите съветски изтребители МиГ-29. Този транш е по рамковото споразумение с руската корпорация РСК МиГ, което може да достигне 100 млн. лева с ДДС.

„Докато дойдат Ф-овете, на осем самолета да им бъдат подменени двигателите, така че нашите летци да могат да изпълняват задълженията и да бъдат сигурни“, каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

По думите му парите се отпускат, за да може „българските летци да упражняват задълженията си безпроблемно и да бъдат сигурни“.

Договорът с РСК-МиГ бе подготвен и сключен от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, като бе критикуван от някои експерти в сектора за големия им обем.

Освен за поддръжката на МиГ 29, Каракачанов сключи многомилионен договор и за ремонта на съветските щурмовици Су 25.

Борисов каза, че на срещата на върха на НАТО в Лондон, която продължава и днес, България ще бъде хвалена за всичко това, което е направила като член на алианса.

„България е втора по изпълнението на критериите на НАТО за тези година с 3.1 процента от БВП“, посочи премиерът.

Тази година България действително постига подобни разходи, но това е еднократно и се дължи на платените авансово самолети на САЩ. Следващата година бюджетът за отбрана ще е някъде около 1.6% от БВП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!