Вчера украинската компания „Укртранснафта” и руската „Транснефт” подписаха споразумение за продължаване действието на договора за транзит на нефт през територията на Украйна за срок от 10 г. За сметка на това обаче Русия и Украйна още не могат да постигнат споразумение с транзита на газ. Продължават съдебните дела в Страсбург между страната, а договорът между двете изтича съвсем скоро. Тази „газова война” е изключително важна за България, тъй като, ако Украйна и Русия направят договор, страната ни няма да има нужда от „Турски поток”, който ще струва много на българските данъкоплатци.

Възможно ли е Русия и Украйна да се разберат, прочетете в анализа на украинската медия „Хромадске Интернешънъл”.

 

На 28 ноември, Украйна и Русия проведоха двустранни разговори за сключването на ново споразумение за транзит на газ, във Виена. Преговори в този формат се провеждат за първи път от 2014г. Страните се споразумяха да засилят двустранния диалог, както и този, с участието на ЕС.

Подобна официална позиция беше обявена от украинското министерство на енергетиката.

„Страните обсъдиха възможността за подписване на договора, в съответствие с европейските правила, и се съгласиха да засилят работата”, пише в становището.

УКРАИНСКАТА ПОЗИЦИЯ

Украинската държава настоява да бъде подписан нов договор за транзит на руски газ, но при спазване на европейските правила. Това означава, че Газпром няма да подпише споразумение с Нафтогаз (действащото споразумение за транзит е между Газпром и Нафтогаз), а с оператора на газопреносната система (GTS).

Европейските правила предвиждат ясни тарифи за пренос на газ, както и обеми, които и Украйна, и Русия трябва да спазват. Приходите на Украйна зависят много от обема на транзита на газ. В момента той варира между 2 и 3 млрд. долара. Нафтогаз, който понастоящем управлява GTS, съобщи, че Газпром доставя газ в Европа през Украйна незаконно. По-специално, те смятат, че Русия използва остатъчния капаците от украинския GTS: в пиковите моменти потреблението на газ в Европа, транзитът през Украйна се увеличава, а когато потреблението на намалява, спада и транзитът.

карта

Никой друг маршрут за доставка на газ, включително обходните газопроводи на Северен поток, планираните газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, нямат такива възможности.

Сключването на споразумение за транзит с фиксиран обем би осигурило на Украйна постоянен и планиран доход.

Украйна също настоява, че новото споразумение за транзит трябва да бъде дългосрочно – за 10 и повече години. В същото време, според изпълнителния директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко, срокът за сключване на дългосрочното споразумение изтича на 13 декември.

ДИРЕКТНИ ГАЗОВИ ДОСТАВКИ

Украинският министър на енергетиката не е споменавал преговори за възобновяване на преките доставки на газ от Русия към Украйна. Трябва да се отбележи, че Украйна не купува газ от Газпром от 4 години – 26 ноември 2015г. Ден преди това, украинското правителство съобщи, че не се водят отделни преговори за възобновяване на преките доставки на газ от Русия и Украйна.

В същото време руското министерство на енергетиката подчерта, че двустранните преговори за транзит също обсъждат възобновяването на доставките на газ за Украйна. Руското министерство на енергетиката също информира, че по време на преговорите са били обсъдени възможностите за уреждане на спорове между „Нафтогаз“ и „Газпром“.

Трябва да се отбележи, че по-рано „Нафтогаз“ заяви, че „Газпром“ им е изпратил официален отказ да доставят газ, след като украинската компания изпрати съответно искане там.

В момента се обсъжда сключването на споразумение за доставка на газ между Украйна и Русия, което Украйна изпрати в Стокхолмския арбитраж. Арбитражът промени тарифата за доставка на газ. Русия не призна загубата си и отказва да доставя газ на нова, по-ниска цена.

Освен това Газпром обжалва решението на Арбитража в Стокхолм относно тарифите, но в последствие загуби делото.

БАЛАНСИРАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА

По-рано, Русия няколко пъти говори за необходимостта от „възстановяване на баланса на отношенията” между Нафтогаз и Газпром. Това предполага, че Украйна и Нафтогаз ще се откажат от решенията на Стокхолмския арбитраж (Русия може да бъде осъдена да плати около 3 млрд. долара компенсация на Украйна още през 2020г.), както и глобата на антимонополната комисия, в размер на около 7 млрд. долара. Москва обаче настоява Нафтогаз да изтегли новите дела, които е завела в Стокхолм (за около 12,2 млрд. долара).

Преди преговорите във Виена, украинското правителство заяви, че е неприемливо да се настоява Украйна да се откаже от арбитражните дела и обезщетенията.

В същото време Нафтогаз обяви, че е готова да победи в съда и да вземете 3 млрд. долара в газ, вместо в пари. Този вариант практически означава подновяване на директното снабдяване с газ от Русия към Украйна, за което настоява руската страна. В същото време не е ясно още дали Русия ще се съгласи да доставя газта си безплатно, докато изплати дълга си към Нафтогаз.

„ПОТОЦИТЕ” И СЪДЕБНИТЕ ДЕЛА НА ГАЗПРОМ В ЕВРОПА

Новия кръг преговори във Виена се проведоха на фона на приемането на актуализирано европейско законодателство, които биха били приложими в Украйна и към „офшорните” тръбопроводи, включително „Северен поток 2”. Това означава, че след завършването на руския обходен газопровод, няма да му бъде позволено да работи на пълен капацитет. Вероятно е обаче Германия да си остави „вратичка” и да направи изключение за „Северен поток 2”, което ще му позволи да работи с пълен капацитет след пускането.

В същото време, Дания даде зелена светлина за изграждането на „Северен поток 2”. Това бе последното разрешение, необходимо за завършване на газопровода. Според непотвърдена информация, Украйна не е оспорила това решение.

В случай, че „Северен поток 2” и „Турски поток” бъдат пуснати, които Русия изгражда, за да заобиколи Украйна, Газпром ще може напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна.

Това обаче може да не се случи до втората половина на 2020г. или началото на 2021г. Това означава, че Русия ще се нуждае от услугите на украинската GTS поне още една година. Следователно Москва настоява за краткосрочно транзитно споразумение, което е абсолютно неизгодно за Украйна.

ПРЕГОВОРИТЕ ВЪВ ВИЕНА

Последните преговори във Виена са първите двустранни преговори за газ между Украйна и Русия от 2014 г. Всички предишни разговори за транзит на газ се проведоха в Брюксел с участието на вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович. Защо Виена беше избрана за новите двустранни преговори, не е известно.
Във Виена обаче в момента пребивава украинският „газов олигарх“ Дмитро Фирташ, който чака екстрадиция в САЩ.

През 2004-2009 г. компанията на РотакрЕнерго на Фирташ действаше като посредник за транзита на газ от Русия към Украйна и Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!