министърът
на снимката: Министърът на културата Боил Банов

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради проекта за медиен закон. Поради готвените промени вчера генералният директор на БНР Андон Балтаков депозира оставката си.

В предложения за обществено обсъждане проект от Министерството на културата се предвиждат промени във финансирането на БНР и БНТ. Според тях обществените медии ще се финансират според мисията си. Към момента субсидията се определя на принципа норматив за час програма. Според информация във в. „24 часа“ един час програма в БНТ се оценява на 1844 лв., а в БНР – 443 лв.

Според Андон Балтаков в проекта отсъстват разработени от БНР и други експерти промени. Сред тях и как ще се управляват двете медии и какъв ще е мандатът на управителните им съвети.

В декларация от името на БСП депутатът Александър Симов обвини ГЕРБ, че прави целенасочени атаки срещу общественото радио и за втори път се опитва да предизвика криза в него.

Според него ГЕРБ и „Обединени патриоти“ искат да обсебят напълно БНР и БНТ за интересите на управлението си. Той обяви, че гаврата с обществените медии и посягането на свободните медии трябва да спре и поиска поставката на министъра на културата.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че проектът на медиен закон тепърва ще се обсъжда.

По думите му в него не влиза единствено предложението директорите лично да предлагат управителните съвети на обществените медии, което веднъж било предложено от колегата му Вежди Рашидов, но било отхвърлено заради натиск от „Демократична България“ и БСП.

„Може би Христо Иванов трябва да ги прокара, защото той оказва политически натиск към БНТ“, каза Биков и даде пример с протестите пред обществената медия, докато тече предаването „Панорама“.

„По никакъв начин този закон не засяга свободата на словото. БНР е опозиционна медия и ние нямаме нищо против това и не сме направили нищо срещу това, макар че част от водещите правят политически коментари в ефир извън закона“, обяви Тома Биков.

Двете партии спорят и за финансирането на обществените медии. Според БСП не трябва да отпада фондът за финансиране на БНР и БНТ. От ГЕРБ твърдят, че той никога не е работил, защото никога не е работил, т.е. не се е събирала такса за обществените медии. Според управляващите новият модел на финансиране е европейски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук