Иван Иванов, КЕВР
на снимката: Председателят на КЕВР Иван Иванов

Внасяме сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов и внасяме проекторешение за освобождаването му от регулатора заради престъпление по служба. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на извънреден брифинг

„Основанието за този сигнал е днешното му изказване в парламента, с което той отказа да изпълни задълженията на комисията, които му вменява Законът за енергетиката, който беше променен заради сделката с ЧЕЗ“, каза Нинова.

По думите й тази промяна в закона е била направена, за да може държавата да осъществява контрол върху сделки, които засягат националния интерес.

„Въпреки специалното изменение г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс предвижда до 5 години лишаване от свобода“, каза лидерът на БСП.

Нинова уточни, че утре ще внесат и проекторешение за освобождаването на Иван Иванов като председател на КЕВР. Според нея действията на председателя са с цел да прикрие замесените лица, свързани със сделката за ЧЕЗ.

Лидерът на опозицията намеси и името на премиера Бойко Борисов, който според нея е излъгал на няколко пъти по сделката с ЧЕЗ и е бил изобличен в лъжа за твърдението му, че е получил документ от чешкия премиер Андрей Бабиш затова кой е финансирал сделката. Нинова уточни, че той е донесъл в парламента някакви документи, но веднага ги е засекретил.

След това последва отговор от чешката страна, че не му е даван такъв документ, добави още тя. Нинова акцентира и върху факта, че веднъж Борисов дори казал, че не е знаел, че се продава ЧЕЗ, а чешката страна след това каза, че три пъти са му предлагали дружеството. Нинова се възмути и от това, че сделката за дружеството е влязла в КЗК и КЕВР отказва да я провери.

„Сделката тихомълком си върви и на 1 юли – нови цени. Питаме има ли връзка между тези неща. Ние започнахме тази тема, защото става въпрос за над 3 млн. българи, за националната сигурност и за непосилни цени, които хората трябва да плащат“, заяви лидерът на БСП.

Нинова посочи, че днес изказването на Иван Иванов, че няма да изпълнява закона, е дъното на парламентаризма.

Премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че няма да се намесва в случая.

„Не се меся в независими организации. Дали ще е Иван Иванов или „Х“, или от БСП, на всеки управляващ му трябва независим регулатор.“

Това заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че в целия свят цената на природния газ се вдига и няма как при това положение само в България да поевтинее.

„Спряхме шистов газ, концесии за добив на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората искат и вносът се вдига с толкова процента. Как да се запази цената? Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена. По никакъв начин към КЕВР в момента ние нямаме отношение. Тя действително в лицето на Иван Иванов е независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметките КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независим орган“, подчерта Борисов.

На извънредна пресконференция председателят на КЕВР отговори на обвиненията на Корнелия Нинова. Като лош ПР определи исканата му оставка председателят на КЕВР Иван Иванов  заяви категорично, че няма да я подаде.

Той уточни че ведомството му ще изпълни законовите изисквания спрямо сделката с ЧЕЗ. Иванов обаче отказа да отговори на въпрос дали ще проверява или не продажбата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!