44 Народно събрание

БСП отново настоя парламентът да разгледа предлаганите от левицата промени в Изборния кодекс. Социалистите искат в закона да бъде заложена възможността за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините на изборите на 4 април.

Депутатът Филип Попов определи като несериозни обясненията, че се чакат становища на различните институции, за да се разгледат исканите промени в Изборния кодекс. Той се обърна към управляващото мнозинство:

„Много пъти сме били свидетели на ваши законопроекти, които се внасят във вторник, а в сряда те вече са на банките на народните представители. Нека този законопроект да влезе в дневния ред на Народното събрание. Той е необходим предвид честността на предстоящите избори. Защо за пореден път нашите предложения, касаещи Изборния кодекс, не намират място в дневния ред на парламента“, попита Попов.

Социалистите внесоха законопроекта си през януари. До момента обаче те не са били подлагани на гласуване. На практика това зависи от ресорната комисия и ръководството на парламента. Управляващите пък неколкократно дадоха да се разбере, че няма да правят промени в изборния закон преди парламентарния вот.

Предложението на БСП е в параграф 18-ти да се създаде нов член, който гласи, че във всяка избирателна секция се осигурява излъчване онлайн в интернет на преброяването на гласовете, чрез инсталирани в секцията камери за видеонаблюдение.

Камерите трябва и да записват, а записите ще се предават с останалите изборни книжа.

Извънпарламентарното обединение „Демократична България“ също настоява за видеонаблюдени. Те обаче настояват на застъпниците и наблюдателите да се даде право да излъчват на живо.

През януари социалистите започнаха разговори с партии и НПО-та за за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!