Опозиционната партия БСП внесе официално мораториум за лицензиране на частните болници.

Социалистите се обявиха за нов модел в здравеопазването и за промени в Наказателния кодекс за реекспорта на лекарствата.

Налагането на забраната за лицензиране на нови частни болници ще реши в краткосрочен план източването на здравната система, смятат от левицата.

По данни на БСП, между 10 и 12 частни болници чакат да бъдат лицензирани. В дългосрочен план социалистите поискаха и промяна на статута на държавните и общински болници.

„Държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани  от търговски дружества в лечебни заведения по закона за лечебните заведения”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя добави, че партията й е категорично против закриването на държавните или общинските болници заради натрупани дългове, каквато е заявката на изпълнителната власт.

Нинова призова държавата да покрие дълговете на общинските и държавни болници, които са в размер на около 450 милиона и след това да се пристъпи към тяхната пререгистрация.

Тя добави, че БСП ще подкрепят предложенията на главния прокурор за промени в Наказателният кодекс, с които реекспортът на лекарствата да са част от престъплението контрабанда.

Социалистите разчитат на общо съгласие в Народното събрание за новия модел в здравеопазването, но уточниха, че не са водени разговори с други парламентарни групи. Очакванията са мерките по новия модел да залегнат в бюджета от 2019 година.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви предложението на БСП за мораториум на частните болници за противоконституционно и припомни заложеното от кабинета за догодина:

„В никакъв случай ние не разделяме видовете собственост. Ние решихме догодина, за да се прецизира националната здравна карта, която дава картината на структурите в българското здравеопазване, да може една година Касата да не финансира такива структури. В същото време нови структури, нова стопанска инициатива има право по конституция всеки да реализира. Проблемът е, когато тези нови структури сключват договори и черпят средства от нашия национален фонд”, каза Дариткова.

От партията на Веселин Марешки – „ВОЛЯ” – се обявиха против идеята на БСП.

Не е редно, когато държавата не може да се справи, да прибягва до подобна мярка, изтъкна Пламен Христов:

„Защо да няма нови болници. Ако те са по добри от съществуващите и изместят съществуващите? И в момента действащото законодателство има и дава достатъчно инструменти на управляващите на контролните органи да се справят с криминалния реекспорт, с течовете в здравната каса, с кражбите от болниците”, каза Христов.

От партията се обявиха за широк обществен дебат за децентрализация и премахване на монопола на Здравната каса и за създаване на национален регистър на заболяванията.

Припомняме, че в събота стана ясно, че службите за сигурност и специализираната прокуратура са разбили канал за реекспорт на лекарства за онкоболни.

Според БНР организаторът на схемата е от сирийски произход. Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха банда от 7 души, които бяха задържани за 24 часа.

В хода на разследването, те са следени и подслушвани. Имало и изявен лидер, твърдят разследващите.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е била ощетена със стотици милиони, защото държавата е плащала за лекарствата, а след това ценните медикаменти са се озовавали в ръцете на контрабандистите.

Медикаментите за онкоболни, за деца и за поддържане на живота на пациенти са сред иззетите при акцията на ГДБОП. В схемата са били замесени лекари и фармацевти. Медиците са изписвали лекарства, които са продавани на прекупвачи.

Използвани са и фалшиви документи. Прекупвачите откарвали стоката в склад, а след това хапчетата и ампулите са изнасяни за страни от Европейския съюз и са продавани там 4 пъти по-скъпо.

В същото време българските пациенти имали нужда от тях и не можели да ги открият на пазара.

Част от лекарствата са внасяни в страната нелегално, а след това са препакетирани и изнасяни в трети страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!