Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Председателството на Съвета на ЕС беше важно за България и имахме увереността, че имаме административен и управленски опит да го проведем. България се доказа като достоен и стабилен партньор в общността на Европа.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от червения депутат Антон Кутев за задълженията на министър Лиляна Павлова след края на европредседателството.

„В държавните органи на Румъния и Хърватия има покана към България да споделим опита си, натрупан по време на нашето председателство. Работим в координация с Естония и Австрия по приетата програма, този процес ще приключи с резултати в края на 2018 г.”, добави Борисов.

И каза:

„Задълженията на министър Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на европредседателството, а с официалното приключване на трио председателството, както е залегнало в програмата на ЕС. Освен това министър Павлова е председател на Съвета по европейски въпроси към МС, подчерта премиерът. Той добави, че Павлова ръководи заседанията на СЕВ и координира изготвянето на проекти и планови документи. На Павлова е възложено да координира Седмата годишна среща на страните от Централна Европа и Китай, която се проведе на 6 и 7 юли. Взехме решение тогава да се създаде партньорски център в България, възложено е на министър Павлова да координира работата на този център заедно с китайската страна”.

По думите му след няколко дни София ще е домакин на срещата на местните лидери на 16+1, което е част от инициативата между Китай и Централна и Източна Европа.

Премиерът заяви, че подготовката е възложена на министъра по европредседателството.

В реплика Антон Кутев каза, че не е удовлетворен от отговора и че вместо да се плащат заплати на едно нефункциониращо министерство, парите могат да се дадат на майките на деца с увреждания.

„Не разбирам какво точно прави министърът. Австрия, която в момента държи европредседателството, няма такъв министър, а ние имаме“, добави депутатът във въпроса си, като напомни, че в министерството работят около 70 човека, които получават заплати и осигуровки от бюджета.

 

И добави:

„Ние имаме министър на европредседателството със съответния персонал от 60-80 души. Това не е цяло министерство, но подчинените на министъра на европредседателството взимат заплати, докато казвате, че няма пари за хората с увреждания. Ето от къде могат да се намерят пари“.

Премиерът Борисов отказа да отговори на това и напусна пленарната зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!