Тръмп, Брънсън, Ердоган
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп, американският пастор Андрю Брънсън, президентът на Турция Реджеп Ердоган

Спекулациите, че Турция ще позволи на американския пастор Андрю Брънсън да се върне в САЩ, за да се прекрати дипломатическият конфликт между Анкара и Вашингтон, нарастват.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп осъди обвиненията за тероризъм към Брънсън.

Няколко медии съобщиха, че администрацията на Тръмп е сключила споразумение с Турция, премахвайки част от санкциите, в замяна на свободата на Брънсън.

Вашингтон изразява предпазлив оптимизъм за освобождаването на проповедника, което може да се случи още в петък.

„Много се надявам, че след дългия си престой в Турция, пастор Брънсън и съпругата му ще могат да се върнат в САЩ”, заяви в сряда американският държавен секретар Майк Помпео.

Той съобщи, че е участвал в интензивни, непублични разговори с Анкара за освобождаването на проповедника.

В четвъртък говорителят на Държавния департамент Хедър Наурет каза пред репортери, че няма информация за сделка за освобождаването на проповедника.

„Има правен процес, който трябва да приключи”, каза тя. „Надявам се, че след толкова време той и жена му ще могат да се върнат в САЩ. Това би била важна стъпка в отношенията между САЩ и Турция…Но ние с нетърпение очакваме делото и ще го следим много внимателно”, каза Наурет.

И добави, че посолството на САЩ ще организира изслушване, в подкрепа на Брънсън.

ПОЗИЦИЯТА НА ЕРДОГАН

В светлината на възможното освобождаване на Брънсън, турският президент Реджеп Ердоган се дистанцира от позиция.

„Аз съм президент на Турската Република – демократична и конституционна страна”, каза той. „Следователно трябва да се подчиня на решенията на съдебната власт. Всички свързани лица трябва да следват съдебните решения. Това е.”

Ердоган оглавяваше движението срещу Брънсън, след като отношенията с Вашингтон се влошиха.

Американският пастор е изправен пред 35 години затвор по обвинения в тероризъм и шпионаж. Следващото дело е насочено за днес. Прокурорите обвиняват Брънсън, че подкрепя организацията на базирания в САЩ турски духовник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Турция за организирането на военен преврат през 2016г.

Той е обвинен в съпричастност към дейността на Кюрдската работническа партия, забранена в Турция.

Вашингтон описва обвиненията като неоснователни и обвинява Анкара за дипломатически заложници. През август Тръмп, отчасти като отмъщение срещу обвиненията към Брънсън, зашлеви Турция с търговски мита. Действието доведе до срив на турската лира. Ердоган отговори с  реципрочни мерки, а това от своя страна предизвика икономическа война.

Анализатори коментират, че пасторът Брънсън е възприеман от американските граждани като политически заложник, а всяко нормализиране на отношенията е изключено до освобождаването му.

Коментаторите очакват, че ако Брънсън не бъде освободен днес, Тръмп би станал нетърпелив и ще въведе още санкции за Турция.

Именно заплахите от по-нататъшни санкции на САЩ срещу страната подхранва спекулациите, че пасторът ще бъде освободен,

Въпреки настоящата криза в отношенията, която обхваща още много други въпроси, двата съюзника на НАТО продължават да си сътрудничат в Сирия. Скоро Анкара заяви, че сътрудничеството се е подобрило.

Растящото очакване за освобождаването на Брънсън и последващите изгоди за Турция от това, изглеждат като основателна причина турската лира най-накрая да се стабилизира.

Някои анализатори остават предпазливи, като цитират непрозрачният характер на вземането на решения в Турция.

„Съществува значителен риск тези очаквания да не бъдат изпълнени” смята главният икономист на „Номура Интернационал” Инан Демир.

„Изключително трудно е да се вникне в мисленето на политиците, така че определено има място за негативни изненади“.

Икономистът смята, че шансът Брънсън да бъде освободен е 50 на 50.

Анализаторите предполагат, че освобождаването на пастора е усложнено от някои съветници на Ердоган, които го предупреждават, че би изглеждал слаб, ако се поддаде на натиска на Вашингтон.

Съществуват редица други нерешени въпроси между съюзниците от НАТО. Следващият месец Съединените щати ще наложат строги санкции на съседката на Турция, Иран, а Вашингтон лобира Анкара да се присъедини към наказанията.

Коментаторите смятат, че Анкара ще търси реципрочен жест от страна на Вашингтон и добавят, че очевидно Тръмп е изключил всякакви възможности за отстъпки, докато американският пастор не бъде освободен, макар че още не е въвел нови санкции срещу САЩ.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук