Украинска църква, автокефалия

Вселенската патриаршия пристъпва към даряването на автокефалия на Украинската църква и към отмяната на анатемата, наложена от Московската патриаршия върху украинския митрполит Филарет.

На заседание на Светия Синод в Истанбул под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей вчера вечерта бе взето окончателно решението да се потвърди вече приетото решение за започване на процедура по предоставяне на автокефалия на украинската църква. Това се казва в официално съобщение на Константинипол.

Синодът постановява „възстановяване от този момент на ставропигията на Вселенския патриарх в Киев”.

Едновременно с това е взето решението да бъде лишено от юридическа сила решението от 1686 г. за правото на Московския патриарх да назначава киевския митрополит.

От Светия синод също така предупреждават, че може да има опити за завладяване църкви, манастири и други обекти, съобщават украинскаи медии.

Преди да излезе с окончателното си решение Светият синод обсъжда украинския въпрос в продължение на два дни. Беше изслушан доклад на екзарсите на Вселенския патриарх в Киев, които бяха назначени през септември за подготовката на създаването на поместна църква в Украйна.

СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ

След окончателното решение на Константинопол, в Киев трябва да се проведе църковен събор с участието на архиереите от Украинската православна църква, Киевския патриархат, Украинската автокефална православна църква и онези представители на Украинската православна църква – Московска патриаршия, които подкрепиха искането за томос.

Задачата на събора е да обедини всички църкви в една и да се избере неин ръководител. Едва след това Патриарх Вартоломей ще връчи отново на избрания представител на украинската поместна църква томос за автокефалия.

За тази цел на територията на Украйна ще продължи работата на екзарсите на Вселенския патриарх, които ще организират този събор.

Към момента най-вероятният претендент за поста на бъдещ глава на украинската поместна църква е настоящият глава на Украинската православна църква – Киевска патриаршия митрополит Филарет.

Руската православна църква го анатемоса през 1997 г. заради инициативата му да се отдели заедно с още няколко архиереи от РПЦ с целта а създаде независима украинска църква. Тя все още е непризната от останалите православни църкви в света.

КОЛКО ЦЪРКВИ ИМА В МОМЕНТА В УКРАЙНА?

В момента а в Украйна действат три православни църкви. Само една от тях – Украинската църква на Московския патриарх, която е част от структурата на Руската православна църква, е призната от другите православни църкви.

Църквата на Киевския патриарх и автокефалната църква на Украйна не са признати от световното православие, а РПЦ ги нарича „разколнически групировки“.

През април т.г. непризнатите църкви отправиха молба към Вселенския патриарх Вартоломей да им предостави автокефалия. Молбата им бе подкрепена от президента и Върховната рада (парламентът) на Украйна.

КИЕВ ПРАЗНУВА

Президентът на Украйна Петро Порошенко нарече предстоящото предоставяне на Украинската църква на томос и автокефалия въпрос на независимост на държавата и нейната национална безопасност. Той нарече решенито на Светия Синод в Истанбул „падение на Третия Рим като древна концептуална заявка на Москва за световно господство.”

„Автокефалията е част от нашата национална проевропейска и проукраинска стратегия, която ние последователно изпълняваме в течение на последните четири години и подчертавам, ще продължавам в бъдеще”, заяви Порошенко.

Президентът на Украйна обеща, че украинската църква няма намерение да завладява църкви или манастири, а единствените, които биха го направили, са „агентите на Москва”.

Всенародни празненства се организират на централния площад в столицата на Украйна – Киев – Майдан днес в 19:00 часа.

РЕАКЦИЯТА НА МОСКВА

Руската православна църква назова решението на Светя синод в Истанбул „легализация на разкола”.

„Със своите действия Константинопол преминава червената линия и катастрофално нарушава единството на световното православие”, заяви прессекретарят на Московския патриарх Кирил Александър Волков.

По негови думи Руската православна църква „ще бъде принудена да прекъсне евхаристийното си общение с Константинополския патриарх” след като беше оповестено решението му да премахне наложената на митрополитл Филарет анатема.

В Украинската православна църква – Московска патриаршия (УПЦ-МП) също смятат решението за снемане на анатемата от главата на Украинската православна църква на Киевския патриарх, както и решението за даряване на автокефалия на украинската църква за „абсолютно неправово”.

„Това решение е абсолютно неканонично, защото тази теория не принадлежи на Константинополския патриархат, тогава как той може да премахне анатемата? Той няма никакво каноническо право върху това. Мисля, че трябва да бъде наложена анатема на тези действия на патриарх Вартоломей”, заяви прессекретарят на УПЦ-МФ Климент.

Припомняме, че веднага след като Вселенският патриарх Вартоломей изпрати архиереи в Украйна, РПЦ частично прекрати църковното си общение с Константинопол. Москва смята, че с обявяването на автокефалия на украинската църква се посяга на нейната каноническа територия и настоява че Вселенският патриарх няма право да дарява автокефалия на Украинската църква.

ПОЛИТИЧЕСКОТО ИЗМЕРЕНИЕ

На действията на Московската патриаршия се гледа главно от политическа гледна точка. За никого не е тайна, че близкият до светската власт в страната патриарх Кирил неведнъж е работил в услуга не на църковните норми и правила, а на геополитическите амбиции и интереси на Владимир Путин като негов посланик.

Такъв беше и случаят с посещението на Кирил в България на 3 март, когато той се срещна с президента Румен Радев и го нахока, за това, че споменал и други народи, помогнали по време на Руско-Турската война.

В интервю за ДЕБАТИ.бг богословът доц. Дилян Николчев потвърди, че действията на РПЦ са продиктувани главно от имперски политически интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук