Таско Ерменков
на снимката: депутатът от БСП Таско Ерменков

БСП порица Ерменков, но няма да го изключат от групата
Депутатът от БСП Таско Ерменков беше порицан от парламентарната група на социалистите, но няма да бъде изключен от нея.

Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

Народният представител ще се извини от парламентарната трибуна за разпространената от него информация, че питейната вода в София е отровена, допълни Нинова.

„Така не се прави. Начинът, по който Таско е представил информацията, за нас е неправилен. Това не е основание, разбира се, той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин. И ще чуете това извинение от трибуната на парламента”, обеща Корнелия Нинова.

Извинението на червения депутат не закъсня. От трибуната на Народното събрание той заяви:

„Няма да се крия зад имунитет, ако прокуратурата реши да предприеме действия”.

Ерменков коментира, че поводът да направи тази публикация е била получена от него информация за съмнения в качеството на водата в София.

„Писах на страницата и профила си призив за намеса на компетентните органи. Естествено беше да цитирам и съобщенията, които бях получил по-рано“, обясни народният представител.

Той не изключи възможността някои от гражданите наистина да са били уплашени и да им е създал „душевен дискомофорт”, след което „най-искрено” се извини.
Ерменков се обърна към управляващите с думите:

„Няма нужда да ми искате оставката, защото не зависи от вас. Когато тези, които са ме избрали, свалят доверието си, аз сам ще я дам“.

Припомняме, че вчера депутати от ГЕРБ внесоха в прокуратурата искане за образуване на досъдебно производство срещу Ерменков, заради негова публикация в социалните мрежи.

От управляващата партия заподозряха, че социалистът умишлено е искал да всее смут у населението, разпространявайки информацията, че водата в София е отровена.
ГЕРБ поиска от прокуратурата да разследва депутата, тъй като според тях това е форма на тероризъм.

Сигналът срещу Ерменков е заради негова публикация от събота, в която пише, че водата в София е „отровна“, което отговорните институции опровергаха.

Председателят на парламентарната правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов поясни, че ако се съберат доказателства за наличие на специалната цел и за тероризъм, наказанието е много високо – от 5 до 15 години.
Престъпленията се преследват по общ характер, така че главният прокурор би могъл да поиска снемане на имунитета на народния представител“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук