F-35_israel
Изтребител "F-35" на ВВС на Израел

Вместо САЩ, Израел стана първата държава в света, която е използвала в реални бойни действия най-новите американски изтребители „F-35“, съобщи командващият ВВС на страната Амикам Норкин.

„Самолети „Адир“ (названието на тези самолети в израелската армия – бел. ред.) вече са приети на въоръжение и участват в бойни мисии – написа той в „Туитър“ – Ние първи в света използваме „F-35″ за оперативна дейност“.

Норкин не влезе в детайли в какви точно мисии са използвани най-новите изтребите, с които разполага еврейската държава.

Израелската армия приключи процедурите по приемане на въоръжение и начало на оперативното използване на „F-35“ на 6 декември 2017 г. Самолетът беше кръстен „Адир“, което се превежда като „могъщ“. Йерусалим купи от САЩ 50 изтребителя от този вид, но засега е получил 9 от тях. Първоначално Израел планираше да поръча в САЩ 33 такива бойни машини, но в края на ноември 2016 г. страната реши да се сдобие с още 17 такива изтребители. Стойността на един такъв самолет, произведен за Израел, възлиза на 100 млн. долара.

„F-35“ е многоцелеви боен самолет, изработен по технологията „стелт“ и може да носи на борда си ядрено оръжие. Основни партньори на „Lockheed Martin“ при разработването на машината са Northrop Grumman и BAE Systems. Изтребителят е продукт на най-скъпата оръжейна програма в историята. Първият му полет се извършва на 15 декември 2006 г.

Създаването на съвместния ударен изтребител е предимно финансирано от САЩ, с допълнително финансиране от партньори. Партньорските нации са или страни-членки на НАТО, или близки съюзници на САЩ. Обединеното кралство, Италия, Израел, Нидерландия, Австралия, Канада, Норвегия, Дания и Турция са част от развойната програма. Япония е поръчала самолета, като е възможно Сингапур също да го получи за своите въоръжени сили.

„F-35“ е създаван най-вече от „Lockheed Martin“ с части, осигурени от САЩ, Великобритания и други страни, участващи в проекта. Самолетът се сглобява в САЩ, Италия и Япония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!