Днес ще се проведе извънредно заседание на 49-ия Конгрес на БСП под надслов: „БСП – алтернатива за България“ в Зала 1 на НДК. Пред делегатите лидерът на партията Корнелия Нинова ще представи политически доклад. По-късно президентът на ПЕС Сергей Станишев ще представи „Председателството на Съвета на ЕС – възможност за България“, а зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев – „Бюджет 2018 – икономика, доходи, справедливост“.
След това политическите документи ще бъдат гласувани.

Пленумът на БСП преди две седмици обаче показа, че атмосферата в Националния съвет на левицата не е безоблачна. Независимо че има известно напрежение, преобладаващо е мнението, че повечето социалисти стоят зад сегашния си лидер Корнелия Нинова.

До заседанието на конгреса се стигна след изненадващото предложение на Нинова за провеждането му. Социалисти коментират, че с този ход тя иска да заглуши вътрешната опозиция. Смятат, че обявените теми са предтекст, защото по тях не е нужно да се произнася конгресът.

Очаква се днес лидерът на БСП да получи подкрепа от най-висшия форум на партията, в който ще се включат около 800 делегати от цялата страна. Някои допускат, че Нинова ще поиска вот на доверие, макар че уставът на партията не предвижда такава възможност. Самата Нинова беше лаконична пред медиите. „Предвид очакванията, които се създадоха в публичното пространство, очаквам конгресът да е интересен“, каза Нинова.

Вчера и една от най-силните фигури на левицата през годините – проф. Стефан Данаилов, разпространи писмо, в което призовава колегите си да спрат вътрешните войни и да се обединят в името на партията и нейните поддръжници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук